Svet

0

Pokušaj stabilizacije odnosa SAD i Kine kroz posetu američke ministarke trgovine

Izvor: Beta, Radio Slobodna Evropa

Pokušaj stabilizacije odnosa SAD i Kine kroz posetu američke ministarke trgovine

Izvor: Beta / AP / Andy Wong

Ministarka trgovine Đina Remando poslednja je u nizu američkih zvaničnika koji su došli u posetu Pekingu u okviru nastojanja administracije predsednika Džozefa Bajdena da se ublaže tenzije između dve zemlje i da se odnosi postave na čvršće temelje, prenosi Radio Slobodna Evropa pisanje svetskih medija.

Remando insistira da, dok oko osetljivih pitanja koja se tiču nacionalne bezbednosti, poput kontrole izvoza napredne tehnologije u Kinu, ne može biti ni kompromisa ni debate, postoje mnoge druge oblasti u kojima dve najveće svetske privrede mogu da unaprede svoje odnose.

Remando je u nedelju stigla u Peking kao poslednja izaslanica Bajdenove administracije koja želi da stabilizuje veze između dve najveće svetske privrede, ističe Njujork tajms.

Očekuje se da će Remando na sastancima s vladinim zvaničnicima i poslovnim liderima u Pekingu i Šangaju razmotriti niz izazovnih pitanja u odnosima SAD i Kine, od toga da obrazloži kontrole koje SAD primenjuju u pogledu pristupa Kine naprednim čipovima i drugoj tehnologiji, do unapređenja veza u manje osetljivim oblastima.

Posetu bi trebalo da završi obilaskom šangajskog Diznilenda kako bi istakla potencijal za razvijanje turizma u odnosima dve zemlje.

Sastanci se, kako ukazuje Njujork tajms, održavaju u kritičnom trenutku, kada su odnosi između zemalja zategnuti, a kineska ekonomija izgleda usporava.

Jedna od glavnih tema za obe strane su sve veća ograničenja trgovine naprednom tehnologijom između zemalja, posebno ona koja su nametnule SAD. Ministarstvo koje vodi Remando nadgleda izvoznu kontrolu koju je Bajdenova administracija uvela u pogledu pristupa Kine naprednim čipovima prošlog oktobra, što je razgnevilo kineske zvaničnike i izazvalo uzvratne mere.

Kineski zvaničnici su takođe uznemireni zbog nedavnog predloga Bajdenove administracije da se investicionim kompanijama zabrani da u Kini ulažu u kvantno računarstvo i napredne poluprovodnike, kao i zbog novog zakona čiji je cilj jačanje američke industrije poluprovodnika, koji kompanijama koje prihvataju novac od federalne vlade zabranjuje investicije u visokotehnološki sektor u Kini.

Poseta američke ministarke Kini deo je napora Vašingtona da odnose s Pekingom postavi na čvršće temelje, ocenjuje Fajnenšl tajms.

Remando je u ponedeljak počela niz sastanaka u Kini uz upozorenje da Vašington neće popuštati u pogledu nacionalne bezbednosti, ali da vidi prilike u većini bilateralne trgovine koja se ne dotiče osetljivih pitanja.

Kina je nezadovoljna naporima američkog predsednika Bajdena da nastavi pooštravanje ograničenja na izvoz i ulaganja u Kini u vezi s tehnologijom, uključujući ograničenja koja su najavljena ovog meseca, a koja, kako piše britanski list, imaju za cilj da spreče da američka sredstva dospeju u kinesku vojsku.

S druge strane, Peking je suočen s padom poverenja stranih i domaćih investitora u vreme kada su problemi u sektoru nekretnina i slabiji izvoz negativno uticali na privredni rast.

Kineski zvaničnici, nekada uvereni u mogućnosti zemlje da privuče strane investitore, sada pokušavaju da ponovo izazovu inostrano interesovanje i uvere vlasnike fabrika u Kini da se prošire, u vreme kada mnogi od njih razmatraju druge azijske zemlje za svoje poslovanje.

Remando je najavila da će iskoristiti četvorodnevnu posetu Kini za ublažavanje napetih odnosa dve zemlje, dok će zauzeti čvrstu poziciju u pogledu tehnoloških ograničenja i kineskih trgovinskih praksi, piše Volstrit džurnal.

Ona će, kako navodi američki list, preneti poruke slične porukama drugih zvaničnika administracije koji su nedavno posetili Peking, pošto su kineski lideri okarakterisali američka ograničenja kao pokušaj da se suzbije uspon Kine.

Ministarka trgovine je treća članica Bajdenovog kabineta koja je ovog leta došla u Peking, posle posete državnog sekretara Entonija Blinkena i ministarke finansija Dženet Jelen. Te posete bi, kako navodi Volstrit džurnal, trebalo i da utru put za sastanak Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga tokom njegove posete SAD u novembru radi skupa Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku.

Remando je prva američka ministarka trgovine koja boravi u Pekingu u poslednjih sedam godina, ističe Volstrit džurnal, ukazujući da su za to vreme odnosi dve zemlje pali na istorijski minimum, dok se Vašington i Peking nadmeću za globalnu prevlast.

Posle novih tenzija ove godine oko navodnog kineskog špijunskog balona i rata u Ukrajini, dve vlade su oprezno krenule da obnavljaju komunikaciju na visokom nivou koja je gotovo prekinuta. Nedavno pogoršanje kineske ekonomije dalo je Pekingu novi podsticaj da popravi veze kako bi sprečio pad trgovine i stranih investicija.

Remando je navela da joj je Bajden rekao da prenese poruku da je redovna komunikacija ključna da bi se izbegao sukob. "Sprovođenje naše strategije nacionalne bezbednosti, kao što sam mnogo puta rekla, nije za debatu, nije za kompromis, čak ni za diskusiju. Ali važno je da imamo transparentnost s Kinezima da bismo izbegli nesporazume, da bismo izbegli nepotrebnu eskalaciju, da bismo izbegli pogrešnu procenu", kazala je Remando.

Američka ministarka je rekla da će objasniti da su kontrole tehnologije uvedene s ciljem da budu usko usmerene protiv malog spektra robe radi zaštite nacionalne bezbednosti SAD. Ona je dodala da Vašington ne nastoji da odvoji američku od kineske ekonomije, već da želi da održi čvrste ekonomske odnose.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR