Svet

0

Ministarka spoljnih poslova Libije suspendovana posle sastanka sa prvim diplomatom Izraela

Izvor: Beta

Ministarka spoljnih poslova Libije suspendovana posle sastanka sa prvim diplomatom Izraela

Izvor: Beta/AP

Jedan od premijera Libije Abdul Hamid Dbeibah, koji predvodi vladu nacionalnog jedinstva u Tripoliju, izjavio je danas da je suspendovao ministarku spoljnih poslova Nadžlu Manguš, dan pošto je Izrael objavio da se prvi izraelski diplomata Eli Koen sastao sa njom prošle nedelje.



Vesti o tom sastanku izazvale su ulične proteste usred haosa u toj zemlji Severne Afrike.

Kako je navedeno protiv ministarke je pokrenuta istraga zbog prvog ikada održanog sastanka između najviših diplomata Libije i Izraela.

Premijer nije objasnio na osnovu čega je pokrenuta istraga, ali po libijskom zakonu iz 1957. godine ilegalno je normalizovati odnose s Izraelom, koju Libija smatra neprijateljskom zemljom.

Ministarka Manguš je pobegla u Tursku posle izraelske objave o sastanku, rekao je jedan zvaničnik libijskog Ministarstva spoljnih poslova.

Izraelski ministar Koen i ministarka Manguš sastali su se u Rimu prošle nedelje, što se smatra malim prodorom za Vladu Izraela jer je njena čvrstorukaška politika dovela do zahlađenja veza s arapskim svetom koje su prethodno jačale.

Koen je rekao da je sa libijskom ministarkom razgovorao o važnosti očuvanja nasleđa bivše libijske jevrejske zajednice, uključujući renoviranje sinagoga i grobalja.

Razgovaralo se takođe o mogućoj izraelskoj humanitarnoj i pomoći u oblasti poljoprivrede i upravljanja vodom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Izraela.

Libijsko Ministarstvo spoljnih poslova je u međuvremenu nastojalo da umanji značaj, označivši sastanak, tokom sastanka s ministrom spoljnih poslova Italije, "nepripremljenim i nezvaničnim".

Kako je saopšteno, sastanak dvoje ministara nije uključio "nikakve razgovore, dogovore ili konsultacije".

Suspenzija libijske ministarke sugeriše da premijer Dbeibah nije znao za sastanak, ali su dva visoka zvaničnika Vlade Libije rekla za AP da je on znao za razgovor svoje ministarke i glavnog izraelskog diplomate.

Jedan zvaničnik je rekao da je Dbeibah dao zeleno svetlo za sastanak u julu kada je on bio u poseti Rimu i da ga je kabinet premijera organizovao u koordinaciji sa ministarkom.

Drugi zvaničnik je rekao da je sastanak trajao dva sata i da je libjska ministarka obavestila o tome premijera čim se vratila u Libiju.

Zvaničnik je takođe rekao da je sastanak bio rezultat posredničkih nastojanja SAD da se Libija pridruži arapskim zamljama koje su uspostavile odnose s Izraelom.

O normalizaciji odnosa Libije i Izraela se najpre diskutovalo na sastanku Dbeibaha i direktora CIA Vilijama Bernsa koji je u januaru posetio libijski glavni grad.

Libijski premijer je dao inicijalno odobrenje za pridruženje Sporazumima Avram kojem su posredovale SAD, ali se zabrinuo za reakciju javnosti u zemlji koja je poznata po ranijoj podršci palestinskom cilju, rekli su zvaničnici.

Takođe je rečeno da je u međuvremenu Manguš, iznenađena izraelskim saopštenjem, brzo pobegla iz Tripolija privatnim avionom u Istanbul.

Džalel Harhaui iz Kraljevskog instituta ujedinjenih službi za odbrambene i bezbednosne studije, sa sedištem u Londonu, rekao je da je Dbeibah težio da zadovolji strane vlade jer se našao pod rastućim pritiskom UN i pojedinih zemalja zbog političkog zastoja u svojoj zemlji.

Harhaui je rekao i da odluka premijera Libije da suspenduje ministarku spoljnih poslova nesumnjivo ima za cilj da stiša gnev javnosti.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo jutros na pitanja novinara koji su se interesovali, pored ostalog, da li je saopštenje o sastanku koordinisano sa Libijom.

Jedan izraelski zvaničnik je međutim rekao da je Ministarstvo spoljnih poslova Izraela bilo primorano da objavi saopštenje o sastanku jer je jedan izraelski list planirao da izvesti o tome.

Taj anonimni zvaničnik je rekao da je Izrael obavestio Libijce da se saznalo za sastanak i da su se obe zemlje ranije dogovorile da to potvrde, ali ne i kada.

Libija je u haosu posle pobune u kojoj je dugogodišnji diktator Moamer el Gadafi zbačen sa vlasti 2011. godine.

Naftom bogata Libija je podeljena između vlade koju podržava Zapad u Tripoliju i rivalske administracije na istoku zemlje. Svaku stranu podržavaju oružane grupe i strane vlade.

Za Gadafija je Izrael bio neprijatelj i on je zdušno podržavao Palestince, uključujuči radikalne ekstremističke organizacije koje se protive miru sa jevrejskom državom.

Saopštenje o sastanku izazvalo je proteste u Tripoliju i drugim gradovima na zapadu Libije.

Neki demonstranti su upali u sedište Ministarstva spoljnih poslova da osude sastanak, a drugi su napali i podmetnuli požar u rezidenciji premijera u Tripoliju, sudeći po lokalnim izveštajima.

U gradu Zavija demonstranti su zapalili izraelsku zastavu, dok su drugi nosili palestinsku.

Demonstracija je bilo i u gradu Misrata, uporištu premijera Dbeibaha, a snimak je objavljen na društenim mrežama.

Kalid al Mišri, političar islamista koji je predsedavao Državnim savetom, zakonodavnim telom sa sedištem u Tripoliju, osudio je sastanak i pozvao na smenu vlade Dbeibaha, bliske SAD i Zapadu.

Predstavnički dom sa sedištem na istoku je takođe osudio sastanak označivši ga "pravnim i moralnim kriminalom" i pozvao na hitnu sednicu u Bengaziju.

U Izraelu je vođa opozicije, bivši šef diplomatije i premijer Jair Lapid kritikovao Koena što je objavio da se sastao sa libijskom koleginicom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR