Boško Obradović: Jedno od rešenja za pitanje Kosova je stvaranje pravoslavnog saveza 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Jedno od rešenja za pitanje Kosova je stvaranje pravoslavnog saveza u kome bi bile Crna Gora, Severna Makedonija, Grčka i Srbija, države koje imaju problem sa velikoalbanskim separatizmom i ekspanzionizmom, a ujedinjenjem tih pravoslavnih naroda protiv velike Albanije bio bi smanjen rizik sukoba, izjavio je lider Dveri Boško Obradović.

On je o rešavanju problema Kosova rekao da „imamo posla sa agresivnim velikoalbanskim ponašanjem i retorikom“ i da je „očito njihov cilj pravljenje velike Albanije i separatizam u nizu balkanskih država, gde bi oni odvajali teritorije za tu veliku Albanije“.

Prema njegovim rečima, francusko-nemačkim sporazumom aktuelna vlast i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavljaju „predaju ključnih državnih institucija u ruke separatističke vlasti u Prištini“ koja je počela Briselskim sporazumom 2013. godine i nastavila se Vašingtonskim sporazumom.

Obradović je istakao da je „dijalog između vlasti Srbije i „separatističkih vlasti u Prištini potrebno vratiti gde mu je mesto“, u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija na osnovu važeće Rezolucije 1244.

Kako je ocenio, ne postoji zamrznuti konflikt već problem koji ima Srbija „sa albanskim separatizmom i terorizmom“ na prostoru svoje južne pokrajine.

„Svi koji smatraju da je zamrznuti konflikt loš zapravo su zagovornici kosovske nezavisnosti i kada oni kažu da moramo da rešavamo zamrznuti konflikt bilo bi pošteno da kažu da ga moramo rešiti tako što bismo priznali lažnu državu Kosovo kao nezaivsnu i suverenu“, rekao je Obradović.

On je naglasio da je u toku borba Srbije za reintegraciju Kosova u njen puni ustavno-pravni poredak i da ta borba treba da se nastavi.

Pitanje EU ili Kosovo „ni za jednog srpskog patriotu ne može da bude dilema“, jer je Kosovo sastavni deo Srbije i po domaćem i po međunarodnom pravnom poretku, naveo je Obradović i dodao da ništa drugo, pa ni EU ne može biti važnije od toga i da je Kosovo uvek bilo, jeste i biće iznad EU ili bilo kakvih drugih integracija.

Obradović je rekao da je Kosovo južna srpska pokrajina i da ni na koji način ne može da bude odvojeno ili nezavisno, pa ni suvereno, tako da ne može da ima stolicu u UN.

On je istakao da su UN samo zaista suverene zemlje „što Kosovo definitivno nije, jer da jeste ne bi oni od nas ništa više tražili, već bi završili proces nezavisnosti“.

Obradović je rekao da Kosovo ne može da se izbori da postane članica UN jer su tamo Rusija i Kina koje se tome protive, „pa traže saveznika u Srbiji koji bi pristao na stolicu za Kosovu u UN, i dok se ne nađe jedan takav izdajnik u redovima srpskog naroda Kosovo nikada neće biti nezavisno“.

On je istakao da nema ništa protiv Zajednica srpskih opština (ZSO) koja bi bila definisana i sprovedena po Ustavu Srbije jer lokalne samouprave po Ustavu mogu da stvaraju određene vrste zajednica.

Način na koji se govori o ZSO međutim predstavlja „krupnu prevaru na bazi Briselskih sporazuma“ po kojima bi ZSO bila formirana „po ustavu lažne države Kosova i unutar nezavisnog Kosova“ i da takva ZSO za Dveri je neprihvatljiva, istakao je Obradović.

Upitan o referendumu o Kosovu, on je rekao da bi moglo da se kaže da smo referendum o Kosovu već imali, „na Kosovu polju 1389. godine“, ali da smo imali i savremeni referendum i usvajanje Ustava 2006. godine, u okviru koga je preambula po kojoj je Kosovo u sastavu Srbije, o čemu govori i predsednička zakletva.

Obradović je naveo da je pristalice direktne demokratije i time i referenduma i konačne reči naroda po svakom pitanju, ali je da ne vidi u vezi sa čim bi trebalo da bude raspisan referendum „ako je apsolutna većina građana, više od 80 odsto, protiv nezavisnosti Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari