1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
PolitikaRuska Federacija

Rusija zvanično potvrdila smrt Jevgenija Prigožina

27. avgust 2023.

Od pada aviona u sredu 23. avgusta se spekulisalo da li je među deset poginulih i šef grupe Vagner. Posle DNK testa, ruske vlasti su u nedelju 27. avgusta potvrdile smrt Jevgenija Prigožina.

https://p.dw.com/p/4VcYM
Jevgenij Prigožnin
Jevgenij PrigožninFoto: Alexander Zemlianichenko/AP/picture alliance

Ruske vlasti su zvanično potvrdile smrt Jevgenija Prigožina šefa grupe plaćenika Vagner. To je prenela agencija Tass, pozivajući se na Državni istražni komitet Ruske federacije. Nakon identifikacije svih deset žrtava u avionskoj nesreći, utvrđeno je da je među njima i Prigožin.

„U okviru ristrage pada aviona u Tverskoj oblasti izvršena je molekularno-genetska ekspertiza", saopštio je istražni komitet. „Prema rezultatima analize, utvrđen je identitet svih deset poginulih. Rezultat odgovara objavljenom spisku putnika".

Privatni avion srušio se u sredu uveče u Tverskoj oblasti u Rusiji. Prema zvaničnim podacima, avion je pripadao Prigožinu. Ruska vazduhoplovna uprava Rosaviazija je neobično brzo objavila spisak putnika i nekoliko sati nakon pada zvanično objavila da je u avionu bio Prigožin. Njegov zamenik i suosnivač grupe Vagner Dmitrij Utkin takođe je bio jedan od putnika.

Uzrok pada aviona još uvek nepoznat

„Nova gazeta Evropa” objavila je imena liste putnika i navodi se da su u avionuo bili i Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan i Aleksandar Totmin. Prema pisanju ruskih medija, reč je o borcima Vagnera.

Na listi je i Valerij Čekalov, za koga se, prema izveštajima ruskih portala, kaže da je (bio) glavni logističar Vagnera i blizak Prigožinov poverenik. Prema pisanju medija, Nikolaj Matusejev, šef Prigožinove službe bezbednosti, navodno se borio u Siriji i tamo je ranjen. Kako se navodi, posadu su činili Aleksej Levšin kao pilot, Rustam Karimov kao kopilot i Kristina Raspopova kao stjuardesa.

Uzrok pada aviona još uvek nije utvrđen. U petak uveče su pronađene „crne kutije", a radi dalje istrage ostaci mašine transportovani sa mesta nesreće.

Snimak očigledno nedugo posle pada aviona
Snimak očigledno nedugo posle pada avionaFoto: AP Photo/picture alliance

Kremlj odbacuje spekulacije o umešanosti

Pored mogućnosti nesreće, spekuliše se da je avion mogao da bude namerno oboren.

Prema zapadnim izvorima, preliminarna procena jedne američke tajne službe glasi da je pad letilice namerno izazvan eksplozijom. Teorija o eksploziji odgovara dugogodišnjim naporima predsednika Vladimira Putina da ućutka svoje kritičare.

Putinov portparol Dmitrij Peskov negirao je bilo kakvu umešanost Kremlja u pad aviona. „Trenutno se, naravno, mnogo spekuliše o ovoj avionskoj nesreći i tragičnoj smrti putnika u avionu, uključujući Jevgenija Prigožina. Naravno, na Zapadu se te spekulacije prikazuju iz određenog ugla i sve je to potpuna laž", rekao je Peskov.

dr(ard)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.