Sada možete saznati sve o svom stažu, visini penzije i datumu penzionisanja: Uveden eKalkulator

Na sajtu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) dostupna je elektronska usluga e-Kalkulator.
Sada možete saznati sve o svom stažu, visini penzije i datumu penzionisanja: Uveden eKalkulator
Foto: Pixabay
Preko ove usluge građani mogu da saznaju sve podatke o svom stažu osiguranja, da izračunaju visinu svoje penzije i dobiju tačan datum kada će moći da se penzionišu.
Direktor PIO Fonda Relja Ognjenović naglasio je da korisnici e-Kalkulatora ne treba da brinu za bezbednost njihovih podataka, jer ovaj portal koristi zaštićenu mrežu sa međunarodnim sertifikatom.
"Niko ne može da vidi tuđe podatke, jer je pristup portalu regulisan na dva načina, odnosno preko kvalifikovanog elektronskog sertifikata ili preko elektronskog identiteta građana", kazao je on.
 
Da bi dobili pomenute podatke, kako je objasnio direktor PIO Fonda, korisnici koji se prijavljuju preko računara potrebno je da imaju  elektronski ID koji izdaje MUP i čitač lične karte kako ne bi bilo zloupotrebe podataka. Ukoliko je prijava preko mobilnog uređaja ili tableta, potrebno je da se skine besplatna ID aplikacija i elektronski pin iz pošte koji se dobija za svega 30 sekundi.
 
Ognjenović je dodao da će putem e-Kalkulatora ljudi koji su u poslednjoj godini radnog staža i ostvaruju pravo na penziju, sa skoro 100 odsto tačnosti moći da saznaju kolika će im biti penzija, a to je kako je dodao, jedno od najčešćih pitanja korisnika koje se upućuje kol centru PIO Fonda.
 
On je kazao i da PIO Fond trenutno radi na migraciji podataka, kako bi i svi ostali osiguranici kojima je ostalo po nekoliko godina do penzije u svakom trenutku mogli da vide koji su to iznosi koji ih očekuju za penziju u tom trenutku dok gledaju svoj staž, primanja i doprinose.
 
"To za njih neće biti 100 odsto tačan i precizan iznos penzije koja ih očekuje, jer u datom trenutku provere mi ne znamo koliko će naknadno oni imati staža i kolika će im biti visina primanja do momenta dok ne ostvare pravo na penziju. Mi im samo u datom trenutku dajemo mogućnost da obračunaju i pogledaju kolika bi im bila penzija na osnovu podataka koje imamo u našoj matičnoj evidenciji", objasnio je direktor PIO Fonda.
Ta migracija podataka, prema njegovim rečima, trebalo bi da bude završena u narednih šest meseci.
 
Ognjenović je dodao i da korisnici e-Kalkulatora, ukoliko imaju neku primedbu, mogu to da prijave u sklopu aplikacije na portalu koja će odmah alarimirati ljude za ostvarivanje prava u PIO fondu, a oni će sa drugim institucijama proveriti da li je to realan problem, odnosno da li poslodavac nije uplaćivao staž ili je reč o teničkom problemu i pokušaće da problem reše.
 
On je dodao i da se svi neophodni detalji za pristup i korišćenje Portala e-Kalkulator nalaze se na naslovnoj stranici portala (https://pio.rs/) i da je PIO Fond obezbedio pomoć za pristup i obrazloženja svih informacija koje se mogu pojaviti pri korišćenju portala.
  • Dr mr

    30.08.2023 21:36
    Lopurde
    Meni NSZ resenjem odredio starosnu penziju a PiO fond je proglasio prevremenom i otese 20,4 posto .LOPUZE
  • Zoran

    29.08.2023 07:34
    Cirkus u svemu pa i u PIO fondu. Apsolutno ni jedna državna institucija nije uređena i ne radi kako treba. Neće ni raditi obzirom da su rukovodioci nesposobni, možda papir o obrazovanju imaju ali voditi organizaciju nije stvar obrazovanja.
  • Miodrag

    27.08.2023 12:11
    Meni kao OSI-ju nije uknjižena cela 2018 godina !
    U pio rekli, promenili ste firmu !!
    U firmi rekli, da zavode OSI i u pio i u poresku upravu !
    Advokat, firma je kriva, nije država, dok ja mislim da je država kriva !
    I ko je tu lud ??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.