Papa Franja: Lažne vesti su prvi greh novinarstva, a ima ih četiri

Papa Franja zabrinut je zbog mogućnosti da bi "dezinformacije" i lažne vesti, koje on smatra "prvim grehom novinarstva", mogle da utiču na javno mnjenje.
 Papa Franja: Lažne vesti su prvi greh novinarstva, a ima ih četiri
Foto: Beta/AP
"Dezinformacije su prvi od greha, od grešaka, nazovimo to tako - novinarstva", rekao je papa tokom audijencije u Vatikanu u okviru dodele novinarskih nagrada kojoj su prisustvovali italijanski novinari.
"Dezinformacija je jedan od greha novinarstva, a postoje četiri: dezinformacija - kada novinar ne informiše ili dezinformiše; kleveta koja se ponekad koristi; blaćenje, koje je različito od klevete, ali ipak uništava; i četvrti je - sklonost skandalu", rekao je papa.
On je rekao da ga zabrinjavaju "manipulacije kojima se služe oni koji šire lažne vesti nastojeći da tako utiču na javno mišljenje".
 
Papa je apelovao na "povećanu odgovornost" u "dramatičnoj situaciji kroz koju prolazi Evropa, s obzirom na nastavak rata u Ukrajini”.
 
"Nadam se da će se omogućiti i dati prostor glasu mira i onima koji su angažovani na okončanju ovog sukoba, kao i mnogima drugima", rekao je papa Franja.
  • Серафим

    27.08.2023 08:40
    Серафим
    Можда код вас Католика јер код нас Светосаваца је све дозвољено и ми са тим немамо проблем. Ми смо одавно у Паклу по вашем док по нашем...живимо у Рају. Шта Народ тражи то и добија!
  • Bob

    26.08.2023 20:41
    Iluzija
    Kad bi ga poslušali mnogi bi ostali gladni.
  • e pa to

    26.08.2023 20:26
    možda je greh kod vašeg boga, naš srpski je dezinformacije, klevete, blacenje i skandale proglasio vrlinama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet