Subota, 26.08.2023.

17:04

Sastali se tajno: Potpuno menjaju vojnu strategiju?

Generali NATO su možda uspeli da ubede Ukrajinu da promeni strategiju zbog kontraofanzive koja se prolongira, piše list "Gardijan", pozivajući se izvore.

Izvor: Sputnjik

Sastali se tajno: Potpuno menjaju vojnu strategiju?
Tanjug/AP Photo/Libkos

Prema navodima lista, neki od najviših vojnih zvaničnika Alijanse, uključujući komandanta američkih snaga u Evropi, generala Kristofera Kavolija i britanskog admirala Entonija Radakina, prošle sedmice su se sastali sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim na tajnoj lokaciji na poljsko-ukrajinskoj granici.

"Cilj petočasovnog sastanka bio je da se pomogne u unapređenju ukrajinske vojne strategije. Glavna pitanja o kojima je razgovarano bile su akcije koje bi pomogle sa zastojem u ukrajinskoj kontraofanzivi, planovi borbenih dejstava za predstojeću zimu i dugoročna strategija ofanzive", navodi list. Autor članka tvrdi da su pomenute diskusije promenile planove Kijeva. "Možete da primetite da se ukrajinska vojska koncentriše na Zaporoškom frontu", zaključuje se u članku. "Njujork tajms“ je ranije pisao da postoji mogućnost da su SAD ubedile Ukrajinu da ne rasipa snage između Južnog i Istočnog fronta. Naime, tokom video-konferencije koja je održana sredinom avgusta predsednik Združenog generalštaba SAD, general Mark Mili, admiral Toni Radakin i general Kristofer Kavoli ubeđivali su Zalužnog da se fokusira na jedan pravac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

20 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: