Почетна > Србија
Србија

Република Српска: За откуп здравих свиња издвојено четири милиона КМ

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је произвођачима свиња исплатило додатних 1.666.833 КМ за санацију штете узроковану афричком кугом свиња кроз откуп здравих свиња на зараженом и угроженом подручју.
км
Фото: Танјуг/AP Photo/Jeff Roberson

Средства су исплаћена по основу Закључка Компензационог Фонда, као наставак исплате средстава у укупном износу од четири милиона КМ, која су, са данашњом уплатом, укупно исплаћена произвођачима свиња за откуп здравих свиња са угроженог и зараженог подручја, саопштено је из тог Министарства.

Од овог износа два милиона је обезбедила Влада Републике Српске, а два милиона откупљивачи, односно прерађивачи.

На овај начин откупљено је око 7.500 здравих свиња са подручја угроженог афричком свињском кугом, чиме је у значајној мери спашен сточни фонд, и тиме је мера откупа здравих свиња коју је планирало министарство у потпуности реализована.

Из министарства подсећају да је Влада Републике Српске, путем Компензационог фонда, раније одобрила и исплатила три милиона КМ произвођачима свиња за штету насталу еутаназијом свиња, што до сада укупно чини седам милиона марака по основу откупа здравог меса и по основу еутаназије свиња.

Tanasković: Eutanazirano 19.740 zaraženih svinja

Преузмите андроид апликацију.