VIDEO: Završena maratonska blokada Gazele i auto-puta

Blokada auto-puta na mostu Gazela u Beogradu, u organizaciji Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), koja je počela danas u 14 časova, završena je večeras, kako je i najavljeno, u 22 sata.
Saobraćaj auto-putem normalizovan je desetak minuta kasnije u oba smera.
 
 
Podršku ovom protestu dali su i koopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković, narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, kao i poslanik Demokratske stranke Zoran Lutovac, koji se nalaze među okupljenima.
 
Savez je današnjim protestom ponovio zahtev da se razmatra narodna inicijativa kojom bi van snage trebalo da budu stavljene izmene Zakona o planiranju i izgradnji, za koje aktivisti SEOS tvrde da će omogućiti "otimanje privatne svojine".
 
Lider Ekološkog ustanka i poslanik opozicionog bloka "Moramo - Zajedno" u Skupštini Srbije Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je ranije danas za Radio slobodna Evropa da organizacije okupljene u SEOS neće odustati od svojih zahteva.
 
"Najspornije odredbe zakona se odnose na konverziju koja je ukinuta, znači nema više naknade za građevinsko zemljište", naveo je Jovanović.
 
Na pitanje šta očekuje od današnjeg protesta, Jovanović je rekao: "Nemam očekivanja, imam samo poruku - više aktivizma, manje politike".
 
 
Foto: Screenshot (Fejsbuk/Čuvari vatre)
 
Savez traži da se razmatra narodna inicijativa kojom bi se van snage stavile izmene Zakona o planiranju i izgradnji, jer će one omogućiti "otimanje privatne svojine".
 
Nebojša Petković iz SEOS i Udruženja "Ne damo Jadar" rekao je za N1 da prema tom zakonu vlasnik zemljišta nema nikakva prava, nije stranka u postupku.
 
"Ako nekom zapadne za oko neka parcela, ako neko bude hteo da gradi, ako to država proglasi kao nacionalni interes jednostavno će neko da se u katastru upiše kao suvlasnik sa vama ili da preparceliše i jedan deo uzme za sebe. Vi nemate pravo na žalbu, vi morate da pratite Službeni glasnik da biste znali da li je vaša imovina i dalje vaša", rekao je Petković.
 
On je istakao da su sve institucionalne mere preduzeli i da im je blokada jedino ostala.
  • Mastodont

    28.08.2023 13:15
    @Ljerka

    Već smo vam objasnili ali ste glupavi pa mora više puta. Izraz 'botovi' je kompliment jer implicira da ste barem plaćeni da budete toliki id**ti.
  • Драган

    28.08.2023 08:19
    Нико нема право да блокира сао
    Држава има органе који ово морају да спрече. Доста је некажњеног кршења закона.
  • Fuj49

    27.08.2023 17:14
    @ Dušanka
    "elito stidi se ako znaš šta je stid"

    A da li mislite da bi vladajuća "elita" trebala da se stidi, ili da, možda, propadne u zemlju od srama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".