Vesti

0

Blokada traje: Na Gazeli 40 stepeni, vozila hitne pomoći prolaze

Izvor: N1, Beta

Blokada traje: Na Gazeli 40 stepeni, vozila hitne pomoći prolaze

Izvor: N1

Aktivisti Saveza ekoloških organizacija Srbije koji su blokirali auto-put i most Gazela kod Sava centra uprkos temperaturi koja je zbog usijanog asfalta viša od 40 stepeni nastavljaju blokadu.

 

Saobraćaj je obustavljen u oba smera, javlja reporter N1, a iz SEOS-a su najavili da će, brez obzira na veliku vrućinu,  blokada trajati do 22 sata.

Okupljeni protestanti sklonili su se u hlad ispod mosta jer je temperatura vazduha veća od 40 stepeni.

Saobraćajna policija vozače koji bi krenuli na auto-put preusmerava na druge alternativne saobraćajnice i sprečava stvaranje kolona. Osim saobraćajaca prisutni su i  policajti u civilu, javlja reporter N1.

Iako je auto-put blokiran organizatori protesta propuštaju vozila hitne pomoći i sva ona u kojima su deca.

Podsećamo, iz Saveza ekoloških organizacija Srbije kažu da je Zakon o planiranju i izgradnji donesen u interesu privatnih investitora, i to onih pre svega na Slaviji.

Prema rečima okupljenih, ekološki aktivisti strahuju i da je ovo uvertira za povratak Rio Tinta i navode da je za njih najsporniji Zakon o konverziji zemljišta.

Iz SEOS-a ističu da oni podržavaju i proteste „Srbija protiv nasilja“ kao i da su učestvovali na njima.  Međutim, kako su istakli, danas su se odlučili za posebnu, odvojenu akciju i izašli su na Gazelu jer, kako kažu, smatraju da hitno i jasno mora nešto da se preduzme kako bi se skrenula pažnja javnosti na Zakon o planiranju i izgranji i Zakon o ekspropriaciji zemljišta i svemu onome što privatnim investitorima može da godi od kada je zakon donet.

Podsećamo, protest „Srbija protiv nasilja“ počinje danas u 19 časova u Beogradu. Imaće, kako kažu organizatori, medijsku rutu.

Šetaće se prvo do zgrade RTS, a onda i do zgrade REM. Organizatori kažu da je to zbog toga što Javni servis prećutkuje istinu i ne informiše građane kako bi trebalo, a REM ćuti na promociju nasilja koja svakodnevno dolazi sa „malih ekrana“. Iako najavljen kao „medijska ruta“, na protestu će biti najviše reči o stanju u prosveti jer organizatori smatraju da posle tragedije koja se desila u školi Vladislav Ribnikar nije urađeno dovoljno, a nova školska godina počinje za pet dana.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR