Region

0

B. Osmani: Blokada evrointegracije bi Severnu Makedoniju koštala milijardu evra godišnje

Izvor: Beta

B. Osmani: Blokada evrointegracije bi Severnu Makedoniju koštala milijardu evra godišnje

Izvor: Beta / AP / STR

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je danas da bi blokada procesa evropskih integracija njegovu zemlju godišnje koštala milijardu evra finansijske podrške Evropske unije.

Osmani je to rekao na sastanku sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Gabrijelom Eskobarom, koji se nalazi u dodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji.

Kako je saopštilo Minitarstvo spoljnih poslova, na tom sastanku su "razmenjena mišljenja o aktuelnim političkim dešavanjima, sa akcentom na evropski dosije Severne Makedonije, kao i na potrebu nastavka procesa pregovora sa EU kroz implementaciju ustavnih amandmana".

"SAD imaju ključnu ulogu u svim najvažnijim unutrašnjim i spoljnim političkim trenucima novije istorije Severne Makedonije, pružajući čvrstu podršku našem uspešnom uspostavljanju kao nezavisne države, duboko integrisane u transatlantsku porodicu modernih i funkcionalnih demokratija", rekao je Osmani.

Eskobar se prethodno danas sreo sa premijerom Severne Makdonije Dimitrom Kovačevskim i liderom makedonske opozicione partije VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim, koji je čvrst protivnik ustavnih izmena i bez čije partije ih je nemoguće usvojiti.

Kovačevski je, na konferenciji za novinare posle sastanka, rekao da je racionalni optimista da će biti usvojene ustavne izmene koje su uslov za pristupne pregovore sa EU, dok je VMRO DPMNE saopštio da je Mickoski Eskobaru "potvrdio stav koalicije oko te partije u vezi sa ustavnim amandmanima".

Visoki funcioner Stejt departmenta se juče, prvog dana dvodnevne posete Skoplju, sastao sa predsednikom Severne Makdonije Stevom Pendarovskim i preneo očekivanje Vašingtona da će Severna Makedonija nastaviti put ka punopravnom članstvu u EU.

Dolazak američkog diplomate sledi posle započinjanja parlamentarne procedure za usvajanje ustavnih amandmana za uključivanje Bugara u Ustav, što je uslov da Severna Makedonija održi drugu međuvladinu sednicu i nastavi pregovore sa EU, koje je formalno započela u julu prošle godine početkom jednogodišnjeg "skrining procesa".

Plenarna sednica Sobranja o Predlogu Vlade Severne Makedonije za pristupanje izmeni Ustava počela je 18. avgusta, ali vladajuća koalicija i dalje za ustavne amandmane nema neophodnu poršku VMRO DPMNE, bez koje je nemoguća dvotrećinska veina od 80 poslanika u parmentu sa 120 mesta.

Dnevni red je usvojen sa 70 glasova "za", a nakon što je rasprava iscrpljena, predsednik Skupštine Talat Džaferi odložio je glasanje do obezbeđivanja dvotrećinske većine.

Za usvajanje Predloga pristupa izmeni Ustava, koji je jedina tačka 123. sednice, mora da glasa minimum 80 narodnih poslanika i to je prva od ukupno tri faze ustavnih izmena.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR