Dostupni linkovi

Putin traži od paravojnih jedinica polaganje zakletve pred ruskom zastavom


Ruski predsjednik Vladimir Putin, 22. juna 2023.
Ruski predsjednik Vladimir Putin, 22. juna 2023.

Dva dana nakon avionske nesreće u blizini Moskve, u kojoj se vjeruje da je poginuo Jevgenij Prigožin, šef Wagnerove plaćeničke grupe, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret koji obavezuje paravojne jedinice da polože zakletvu pred ruskom državnom zastavom.

Dekret se odnosi na sve članove dobrovoljačkih postrojbi, što je termin koji dužnosnici koriste za opisivanje plaćeničkih grupa, jer su službeno zabranjene u Rusiji, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Dekret dolazi dva mjeseca nakon što su trupe Wagnera, pod Prigožinovim vodstvom, organizirale kratkotrajnu pobunu protiv najviših ruskih vojnih dužnosnika, što je bila najveća prijetnja Putinovoj dvodecenijskoj vladavini.

Nakon pobune Prigožin nije ni uhapšen ni pritvoren, a Putin je pobunu osudio kao "ubod nožem u leđa" i rekao da će kazniti sve umiješane "izdajnike".

Kremlj je, inače, ranije 25. augusta negirao bilo kakvu umiješanost u avionsku nesreću u kojoj se pretpostavlja da je poginuo Prigožin.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je na konferenciji za novinare da su testovi za identifikaciju deset žrtava još u toku, kao i istraga o nesreći. Dan ranije ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je saučešće porodici vođe Wagnera.

Putin je Prigožina nazvao "talentovanim čovjekom", koji je napravio "ozbiljne greške", iako nije precizirao o kakvim se greškama radi.

Komandant i suosnivač grupe Wagner Dmitrij Utkin također je naveden među sedam putnika u avionu, izvijestile su zrakoplovne vlasti, citirajući aviokompaniju. Također su rekli da su u avionu bila i dva pilota i stjuardesa.

Nema zvanične potvrde iz Kremlja ili Ministarstva odbrane da su Prigožin i Utkin umrli, ali Telegram kanal povezan s Wagnerom proglasio ga je mrtvim.

Ruski istražitelji pokrenuli su istragu o tome što se dogodilo, ali nisu službeno potvrdili identitet deset tijela izvučenih iz olupine.

Flightradar24 online tracker pokazao je mlazni avion Embraer 600 brazilske proizvodnje, registrovan na Wagner grupu, kako je u srijedu rano uveče pao na ekranu radara oko 300 kilometara sjeverno od Moskve, što se poklopilo sa lokacijom nestanka aviona.

Federalna agencija za zračni saobraćaj Rusije navela je da je "prema spisku putnika, ime i prezime Jevgenija Prigožina bilo na spisku za let.

XS
SM
MD
LG