Četvrtak, 24.08.2023.

10:45

Putin je?

Rusko izdanje “Readovka”, povezano sa Prigožinom, navodi da Vagner ima “davno uspostavljen mehanizam delovanja u slučaju smrti njihovih vođa.

Izvor: B92

Putin je?
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Njih dvojica su, navodno, poginula sinoć, sa još osam osoba, kada se avion u kom su se nalazili, srušio. Navodno, jer ne postoji zvanična potvrda smrti osnivača Vagnera Jevgenija Prigožina, njegove desne ruke Dmitrija Utkina, kao uostalom ni jedne osobe s tog leta koji je išao iz Sankt Peterburga ka Moskvi.

Da zabuna bude još veća, u zvaničnom izveštaju ne navodi se ni jedno ime, Moskva ćuti, a Jevgenij Prigožin već je jednom vaskrsao iz avionske nesreće. Takođe, u istom trenutku su poletela dva Prigožonova aviona.

Izvor na koji se poziva “Readovka” potvrdio je da Vagner ima usvojen, pun mehanizam mobilizacije ukoliko Prigožin ili Utkin stradaju, bez obzira ko bi za tu smrt mogao da bude odgovoran.

Nije međutim, navedeno u kojoj meri će Vagnerovi plaćenici reagovati.

Ali kanali povezani sa Vagnerom objavili su seriju osvetoljubivih poruka nakon pada aviona, obećavajući odmazdu ako se potvrdi da je njihov vođa mrtav i proglašavajući ljude odgovornim “izdajnicima“ Rusije.

To ukazuje na, kako smatra bivši šef MI6 ser Džon Sojers, da sve indicije ukazuju na činjenicu da je Putin izveo sve to.

“Putin ponovo uspostavlja kontrolu, stavlja svima jasno do znanja šta će im se desiti ukoliko ga izazovu”, rekao je on, pa na kraju dodao “da postoji šansa da Prigožin ipak nije mrtav”.

Takođe, prema njegovim rečima, postojalo bi nekoliko dokaza da je Prigožinov avion gađan, a za sada ih nema, što znači da je unutar aviona uneta sprava koja je izazvala eksploziju koja je oborila avion.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: