Kisić: Koncept aktivnog i zdravog starenja osnova buduće strategije

BEOGRAD – Ministarka za brigu o porodici i demografiji Darija Kisić danas je u Palati Srbija predsedavala konstitutivnoj sednici Saveta Vlade Republike Srbije za pitanje starosti i starenja, čiji je cilj razvijanje koncepta aktivnog i zdravog starenja.

Kisić je istakla da je koncept aktivnog i zdravog starenja osnovna nit buduće strategije, o kojoj je pre nekoliko dana završena javna rasprava, a čiju je izradu pokrenulo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

„Osnovni koncept je razvijanje svesti o aktivnom i zdravom starenju, jedan drugačiji pristup kada je u pitanju starenje, da probamo da odvojimo pitanje starosti od različitih zdravstvenih i socijalnih pitanja. Da razmišljamo o starenju kao o aktivnoj komponenti, gde pokazujemo sve svoje potencijale i iskustvo koje smo tokom života stekli“, rekla je Kisić.

Ona je ukazala da su neki od zadataka Saveta da razmatra pitanja starenja, društvenog i ekonomskog položaja starih lica, mogućnosti korišćenja njihovih radnih i stvaralačkih i iskustvenih potencijala i učešća u razvoju društva, privrednom i javnom životu, kao i da pokreće odgovarajuće inicijative za unapređenje saradnje sa državnim organima, stručnim, humanitarnim i strukovnim organizacijama i udruženjima, u cilju poboljšanja kvaliteta života starijih sugrađana.

Kisić je dodala da je cilj saveta da podstiče i uključuje sve relevantne činioce da na svim nivoima deluju u cilju stvaranja boljih mogućnosti za aktivno starenje, kao i da podstiče ostvarivanje efikasne podrške i saradnje između različitih starosnih grupa, kako bi zajednički osmislili inovativna rešenja za podizanje kvaliteta života osoba u starijoj dobi.

Sednici Saveta su prisustvovali i članovi Radne grupe za izradu ove strategije, a koji su nakon razmatranja svih pristiglih komentara tokom javne rasprave, odlučili da ona nosi naziv Strategija aktivnog i zdravog starenja u Republici Srbiji.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.