22. avgust  2023. 02.05  | Izvor: Tanjug

Rusija zahteva da nacrt konvencije UN sadrži odredbe o borbi protiv ekstremizma

NJUJORK -

Rusija insistira da nacrt konvencije UN o informaciono-komunikacionim tehnologijama sadrži odredbe o borbi protiv ekstremizma, nacizma i terorizma, izjavio je danas zamenik šefa ruske delegacije Dmitrij Bukin na šestom zasedanju ad hok komiteta za izradu sveobuhvatne međunarodne konvencije o suzbijanju korišćenja informacionih i komunikacionih tehnologija u kriminalne svrhe.

Bukin je rekao da dokument koji je dostavljen na razmatranje na sednici zahteva ozbiljne izmene i da Rusija insistira da se u tekst vrate odredbe o borbi protiv terorizma, ekstremizma, nacizma, pozivanja na oružane aktivnosti, podsticanja na samoubistvo i ilegalne trgovine drogom i oružjem.

"Najvažnije je da se stvore uslovi za najtešnju saradnju organa za sprovođenje zakona ne samo u istrazi, već i u sprečavanju zločina počinjenih uz korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija", naveo je Bukin, preneo je TASS.

ujedinjena, nacije, un, zgrada, 6

Prema Bukinovim rečima, ne dele svi učesnici sednice stav Rusije, već pojedini žele da očuvaju dominaciju u informacionom prostoru pomoću tehnologija koje omogućavaju kontrolu nad drugim državama i njihovim građanima.

"Takve delegacije se kriju iza slogana o ljudskim pravima, ali ne mogu jasno da objasne zašto su protiv saradnje unutar UN protiv terorizma, ekstremizma, trgovine drogom i drugih teških krivičnih dela", naveo je Bukin.

Šesta sednica ad hok komiteta za izradu sveobuhvatne međunarodne konvencije o suzbijanju upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija u kriminalne svrhe počela je u ponedeljak u sedištu UN u Njujorku.

Rusija je predložila svoj nacrt koji je podržao veliki broj država.

Međutim, dokument koji je dostavljen na razmatranje "odražava prvenstveno interese prosperitetnih razvijenih zemalja" i "ne uzima u obzir razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija koje se uveliko koriste za pozivanje na narušavanje javnog reda, šverc oružja i droge i u terorističke i ekstremističke svrhe", istakao je Bukin.