Linkovi

Predsednik španske fudbalske federacije se izvinio zbog neželjenog poljupca


Predsednik španske fudbalske federacije Luis Rubiales grli fudbalerku Dženifer Hermoso posle pobede Španije na Svetskom prvenstvu za žene, 20. avgusta 2023. (Foto: Rojters/Hannah Mckay)
Predsednik španske fudbalske federacije Luis Rubiales grli fudbalerku Dženifer Hermoso posle pobede Španije na Svetskom prvenstvu za žene, 20. avgusta 2023. (Foto: Rojters/Hannah Mckay)

Predsednik španske fudbalske federacije Luis Rubiales izvinio se u ponedeljak zato što je, bez njene želje, poljubio u usta fubalerku Dženi Hermoso tokom proslave pobede reprezentacije Španije nad Engleskom u finalnoj utakmici Svetskog prvenstva za žene, što je izazvalo ogorčenje i kritike u njihovoj zemlji.

Incident se dogodio u trenutku kada je Rubiales uručivao španskom timu zlatne medalje nakon što su, u nedelju, pobedile Englesku u finalu Svetskog kupa rezultatom 1:0.

"Moram da priznam da sam pogrešio", kazao je Rubiales u video snimku koji je medijima poslala španska fudbalska federacija.

"To sam uradio bez loše namere, u trenutku maksimalnog veselja i entuzijazma".

Hermioso je kasnije svojim saigračicama u svlačionici rekla da joj se to "nije dopalo", prema video snimku koji je na Instagramu i JuTjubu objavio časopis El Mundo, kao i nekoliko drugih medija.

Predsednik španske fudbalske federacije Luis Rubiales grli fudbalerku Aitanu Bonmati posle pobede Španije nad Engleskom u finalnoj utakmici Svetskog kupa u Sidneju u Australiji, 20. avgusta 2023. (Foto: AP/Alessandra Tarantino)
Predsednik španske fudbalske federacije Luis Rubiales grli fudbalerku Aitanu Bonmati posle pobede Španije nad Engleskom u finalnoj utakmici Svetskog kupa u Sidneju u Australiji, 20. avgusta 2023. (Foto: AP/Alessandra Tarantino)

Kasnije je pokušala da umanji značaj celog incidenta u izjavi koju je federacija uputila španskoj novinskoj agenciji EFE.

"Bio je to međusoban gest koji je bio potpuno spontan i izazvan velikom radošću zbog pobede na Svetskom prvenstvu", navodi se u njenom saopštenju.

"Predsednik i ja imamo odličan odnos, njegovo ponašanje prema svima nama je uvek bilo za ocenu 10, i to je bio prirodan gest simpatija i zahvalnosti."

Na video snimcima posle utakmice vidi se Rubiales kako ljubi druge igračice u obraz ili ih grli dok im uručuje medalje.

Rodna pitanja su važna tema u Španiji. Vlada koju predvode socijalisti pokrenula je seriju pravnih reformi koje se odnose na promenu pola, abortus i seksualni rad, ali zbog rupa u zakonu koji se odnosi na pristanak, silovatelji mogu da izbegnu zatvorsku kaznu, što je dovelo do velikog izbornog gubitka partije krajnje levice Podemos, koja je deo vladine koalicije, na izborima u julu.

Kada joj je ponovo postavljeno pitanje o poljupcu dok je davala intervju španskoj radio stanici COPE, Hermoso je odgovorila: "Volela bih da su napravili kontroverzu oko nečeg drugog. Ja sam svetska šampionka, i to je ono što je važno."

"Neprihvatljivo"

Nekoliko vladinih ministara i medijskih komentatora je kritikovalo gest Rubijalesa.

Vršilac dužnosti ministra kulture i sporta Mikel Iseta izjavio je za radio RNE da je poljubac bio "neprihvatljiv" i pozvao Rubialesa da objasni svoj gest i izvini se.

Poljubac bez pristanka je "vrsta seksualnog nasilja koji žene trpe svakodnevno, koje je do sada bilo nevidljivo, i koje ne možemo da normalizujuemo", poručila je v.d. ministarka za rodnu ravnopravnost Irena Montero na platformi za društvene medije X, ranije poznatoj kao Tviter.

V.d.ministarka za društvena prava Ione Belara, iz stranke Podemos, postavila je pitanje: "Ako to rade dok ih cela Španija gleda, šta rade u privatnosti?"

U najpopularnijem španskom dnevniku El Pais objavljen je autorski tekst pod pod naslovom: "Dženi se nije dopao poljubac, a nije ni nama", u kojoj je čin Rubialesa opisan kao "invazija privatnosti, i agresija."

Rubiales prvobitno nije želeo da prida značaj ogorčenju javnosti, nazivajući svoje kritičare "idiotima."

"Poljubac sa Dženi? Svuda ima idiota. Kada dvoje ljudi imaju trenutak privrženosti, koji ne znači ništa više od toga, ne treba da slušate idiote. Mi smo šampioni, to je sve", izjavio je, prenosi radio Marca.

Međutim, u svom izvinjenju kasnije u ponedeljak, Rubiales je uključio i one koji su ga "prozvali" zbog tog gesta. "Takođe želim da se izvinim tim osobama", rekao je.

XS
SM
MD
LG