Društvo

Protestna šetnja protiv femicida u Banjaluci: "Državo, stidi se" (FOTO)

Protestna šetnja protiv femicida u Banjaluci: "Državo, stidi se" (FOTO)
Foto: Velibor Tripić | Protestna šetanja protiv femicida u Banjaluci: "Državo, stidi se" (FOTO)

BANJALUKA – Protestna šetnja protiv femicida u znak podrške svim ženama koje proživaljaju neku vrstu nasilja održana je danas u Banjaluci.

Naime, žene se uspješno bore sa svim predrasudama koje se nađu pred njima, uspješne su u svojim poslovima, te hrabro koračaju kroz život, ali se mnoge od njih u svojoj kući suočavaju sa šamarima, batinanjem, premlaćivanjem i torturama, a svjedoci smo i brutalnim ubistvima.

Sve češće čujemo kako je žena pretrpjela neku vrstu nasilja, kako fizičkog, tako psihičkog, ali ono što je posebno zabrinjavajuće jesu brutalna ubistva žena koja su sve češća.

Slučaj koji je nedavno potresao javnost jeste onaj prije nekoliko dana kada  je Nermin Sulejmanović u Gradacu ubio je svoju suprugu Nizamu Hećimović pred djetetom, ovaj zločin je potresao kako građane naše države, tako i sve u regionu.

Takođe, Mevludin A. (58) ubio je u nedjelju naveče u naselju Podgajevi u Živinicama svoju nevjenčanu suprugu Tahiru Č. (52), a zatim izvršio samoubistvo.

Upravo iz tog razloga učesnici su prošetali noseći transparente sa natpisima "Državo stidi se", " Stop femicidu", " Institucije reagujte", "Ne nasilju".

Gorica Ivić ispred fondacije "Udružene žene" ističe da ovom šetnjom poručuju da nijedna žena ne smije da strada zbog dugogodišnjeg nasilja.

"Žene prije femicida preživljavaju dugogodišnje nasilje, država je ta koja je dužna da do nasilja uopšte ne dođe ali i kada dođe potrebno je da uradi sve da zaštiti ženu kao i sve one koji trpe nasilje", kazala je Ivićeva.

Kako dodaje, teško je reći zašto je povećan broj prijava nasilja.

"Povećan broj prijava je evidentiran kako kroz rad nevladinih organizacija tako i kroz rad Institucija. Potrebno je da se reaguje hitno i da se nasilje što više prijavljuje", kazala je Ivićeva.

Dragana Miljković socijalni radnik u sigurnoj kuci u Banjaluci ističe da smo propustili da vjerujemo ženi koja je žrtva nasilja.

"Sve što žena kaže se pokušava banalizovati, smatramo da to nije dovoljno važno, potrebno je slušati žrtvu i adekvatno reagovati", kazala je Miljkovićeva.

Kako kaže, komšije i prijatelji često prijavljuju nasilje koje čuju i vide, a kako dodaje to pokazuje da ipak ima savjesnih građana.

Organizator protesta je Helsinški parlament građana Banjaluka.

U gradovima širom Hrvatske danas je održana akcija "Sigurnost žena je odgovornost države", u znak solidarnosti nakon trostrukog ubistva u Bosni i Hercegovini, a na okupljanjima je od države je zatraženo da preduzme konkretne mjere za zaštitu žena od nasilja. Jedan od zahtjeva je da femicid bude definisan kao posebno krivično delo u zakonu. Ženska udruženja ističu da se na taj način opraštaju od brutalno ubijene Nizamu Hećimović i izražavaju solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje traže veću efikasnost u zaštiti od nasilja, prenosi HRT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije