Dostupni linkovi

Krasniqi: U narednim danima će biti utvrđen proces za izbore na severu Kosova


Premijer Kosova Aljbin Kurti i ministar administracije lokalne samouprave Elbert Krasnići, ilustrativna fotografija
Premijer Kosova Aljbin Kurti i ministar administracije lokalne samouprave Elbert Krasnići, ilustrativna fotografija

Ministar administracije lokalne samouprave na Kosovu Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi) je izjavio da će u narednim danima biti utvrđen proces za održavanja vanrednih izbora u četiri opštine na severu.

Nije izneo detalje oko izrade administrativnog uputstva, kojim bi trebao da se otvori put za održavanje izbora, već je samo naveo da će ono biti gotovo krajem meseca.

"Kao ministar obavio sam svoju dužnost, počevši od administrativnog uputstva koje građanima daje pravo da pokrenu peticiju za smenu gradonačelnika", rekao je Krasnići.

Dodao je da se Radna grupa, koja treba da izradi ovo uputstvo, do sada sastala dva puta.

Na severu Kosova su četiri opštine sa srpskom većinom - Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok - u kojima su na vlast krajem maja došli novi gradonačelnici jer su Srbi bojkotovali izbore.

Izrada administrativnog uputstva koje bi otvorilo put za raspisivanje novih izbora, dolazi nakon što je Kosovo 10. jula postiglo dogovor sa EU o deeskalaciji situacije.

Ovaj dogovor, pored ostalog, predviđa organizovanje vanrednih lokalnih izbora krajem leta i povratak dijalogu Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

Ministar Krasnići je rekao da se vanredni izbori mogu održati ukoliko 20 odsto birača u jednoj opštini potpiše peticiju za smenu gradonačelnika te opštine.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, vanredni izbori se mogu održati ukoliko aktuelni gradonačelnik podnese ostavku, u slučaju da građani zatraže razrešenje gradonačelnika kroz peticiju koju je potpisalo 20 odsto birača jedne opštine, kao i u slučaju da se gradonačelnik, bez razloga, mesec dana ne pojavljuje na radnom mestu.

Evropska unija je zatražila bezuslovno učešće srpske lokalne zajednice na ovim izborima.

XS
SM
MD
LG