Svet

Četvrtak, 17.08.2023.

08:15

Popularni lanci brze hrane se rešili paradajza – preskup je

Par prodajnih mesta multinacionalnog lanca restorana brze hrane Burger King u Indiji uklonilo je paradajz kao prilog jer su cene više nego učetvorostručene.

Izvor: Tanjug

Popularni lanci brze hrane se rešili paradajza – preskup je
Ilustracija: Shutterstock/Tatiana Buzmakova

Ovo je najnoviji simptom rastuće inflacije koja snažno pogađa potrošače najmnogoljudnije zemlje na svetu.

"Nismo u mogućnosti da dodamo paradajz u našu hranu", glasilo je obaveštenje istaknuto na dve indijske prodavnice Burger kinga, prenosi Asošiejted pres.

Lanac hamburgera, jedan od najvećih u Indiji sa skoro 400 prodajnih mesta, pridružio se mnogim Mekdonaldsovim i Sabvej prodavnicama koje su uklonile paradajz sa menija zbog inflacije, koja je u toj zemlji ove nedelje dostigla najviši nivo od januara 2020.

Američki lanac sendviča je čak otkazao besplatne kriške sira koje su godinama bile u ponudi.

Rival Domino's je u međuvremenu pokušao da obori cene nudeći picu od 0,60 dolara, što je najniža cena na svetu.

Kriza snabdevanja paradajzom poklopila se sa porastom cene za čak 450 odsto pošto su monsunske kiše poremetile useve i lance snabdevanja.

Da bi upravljala krizom snabdevanja, Indija je počela da uvozi paradajz iz Nepala, organizujući kombije za distribuciju proizvoda po nižim cenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: