Društvo

Dobojska policija stala u kraj krađama vozila

Dobojska policija stala u kraj krađama vozila
Foto: N.N. | Dobojska policija stala u kraj krađama vozila

DOBOJ - Dobojska policija stala je u kraj krađama vozila, tome su kažu doprinijeli brojni faktori, a kada se ipak desi da četvorotočkaša pojede mrak, uglavnom su krivi neoprezni vozači.

"Činjenica je, evo slušate iz mjeseca u mjesec da imamo trend opadanja krađe vozila. Tome naravno doprinose i video nadzori koji su postavljeni na području sve većeg broja opština na teritoriji Policijske uprave Doboj, tako i šire. A naravno doprinosi i to što savremenija vozila imaju veće stepene te elektronske zaštite, i to utiče na krađu vozila. Znači, imamo trend smanjenja krađe vozila i u okruženju, ne samo na području PU Doboj", kazao je Dragan Sušić, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Doboj.

Smanjenu krađa doprinijelo je i to što su ranije razbijene pojedine organizovane grupe koje su ordinirale ne samo u Doboju nego i u ostalim lokalnim zajednicama koje pokriva ovdašnja policija.

"Jedan dio tih izvršilaca krivičnih djela je dokumentovan, jedan dio se nalazi još uvijek i na izdržavanju kazni zatvora zbog izvršenih tih ranijih krivičnih djela. Naravno po njihovom izlasku sa izdržavanja kazne zatvora došlo je i do promjene ovih stepena obezbeđenja i odustaju, očigledno odustaju od vršenja tih krivičnih djela, tako da nemamo sada prisutne neke organizovane grupe koje se bave, bar na našem području samo izvršenjem tih krivičnih djela", naveo je Sušić.

Tokom jula na području Teslića ukradena su tri vozila, dva automobila i moped, ali su na kraju sva tri pronađena.

"Moram napomenuti da dva motorna vozila koja su ukradena su nepažnjom vlasnika ostali ključevi za startanje vozila u bravi, tako da su to izvršioci iskoristili i ta vozila stavili u pogon. Mi smo identifikovali sve izvršioce, vozila vratili vlasnicima, tako da ne možemo pričati da se tu radi o nekoj problematici koja je pogoršana u odnosu na raniji period. U dobroj mjeri je u otkrivanju ovih krivičnih djela i dokumentovanju pomogao video nadzor jer smo baš u vrlo kratkom roku, u roku 24 sata identifikovali izvršioce i vlasnicima vratili pomenuta vozila", izjavio je Slobodan Radinković, načelnik PU Doboj.

Zbog lakšeg otključavanja, navode u policiji najčešće se kradu VW vozila, ali bilježe i krađe skljupljih primjeraka.

Veoma često se dešava da se kradenim vozilom razbojnik samo preveze od tačke A do tačke B gdje ostavlja vozilo.

"Kod teških krivičnih djela, tipa ubistva, razbojništva krade se vozilo da bi se s njim išlo u izvršenje tog krivičnog djela, poslije toga se to vozilo zapali", pojašnjava Jovica Žigić, načelnik Sektora policije PU Doboj.

Auto otpadi su mjesta na kojima završava dio ukradenih automobila, kojima nakon rastavljanja u dijelove, kažu u policiji teško mogu da uđu u trag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije