ESTAM 2023 World Music Festival - GLASOVI! GLASOVI! 1Foto: Promo

 

SKC Kragujevac po šesti put organizuje World Music Festival ESTAM 18. i 19. avgusta pod nazivom GLASOVI! GLASOVI!

– Evolucija ljudskog glasa je izvanredno putovanje. Od primarnog krika do očaravajućih melodija i snage govora, naša sposobnost komunikacije i povezivanja putem vokalnog izraza svedoči o našoj kreativnosti. To je večni dar u kojem je sadržana suština naše ljudskosti, ističu organizatori iz kragujevačkog Studentskog kulturnog centra dodajući da postoje opravdane tvrdnje „da su ljudi pevali pre nego što su počeli da govore”.

Na ovogdišnjem ESTAMU učestvuju DJ-evi Vladimir Arsenijević, prepoznatljiv po prirodnom odnosu sa publikom vodeći ih kroz groovy selekcije afričkih ritmova i Goran Simonoski, aktivan na našoj sceni više od dve decenije.

Ove godine ESTAM sa ponosom predstavlja originalni projekat pod nazivom Burning from the Inside. Grupa izuzetno talentovanih muzičara iz različitih krajeva sveta se udružuje kako bi magijom muzike priredili jedinstveno muzičko iskustvo ekskluzivno za festival kragujevačkog SKC-a.

Prvu ESTAM super grupu čine Radik Tyulyush iz Republike Tuve, pravi majstor tuvanskog grlenog pevanja i tradicionalnih instrumentanta. Pridružiće mu se Oliver Josifovski, virtuoz na kontrabasu iz Severne Makedonije, i Lav Kovač bubnjar iz Srbije, kao slobodni umetnik na raznim perkusionističkim instrumentima.

Na ovogodišnjem ESTAM-u nastupa i trio: Mónika Lakatos, vokal,
Mihali Mazsi Rostas, gitara i vokal i Antal Mate Kovacs, perkusije.

Nakon nastupa sa raznim bendovima, Monika i njen suprug Mihali Mazsi Rostas osnovali su grupu Romengo, koja izvodi originalne pesme ukorenjene u muzičkoj tradiciji Olah Roma. Ovaj World Music bend je gostovao širom Evrope (Berlinska filharmonija, Frankfurtska opera…) i nastupao u osam južnoameričkih i azijskih zemalja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari