Aktivisti se ne smiruju: Protesti u Južnoj Koreji zbog plana Japana da ispusti vodu iz Fukušime u okean

12.08.2023

23:00

0

Okupljeni su jasno izrazili svoj protivljenje ovom planu, verujući da okean nije isključivo vlasništvo japanske vlade

Aktivisti se ne smiruju: Protesti u Južnoj Koreji zbog plana Japana da ispusti vodu iz Fukušime u okean
Copyright Profimedia

Stotine južnokorejskih aktivista okupilo se u subotu u centru Seula kako bi izrazili snažan protest protiv plana Japana da ispusti prečišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima u okean.

Japanski dnevni list "Asahi Šimbun" izvestio je ranije ove nedelje da Japan namerava da otpočne proces ispuštanja vode u okean već krajem avgusta, pozivajući se na neimenovane izvore iz vlade, kako je prenela agencija Rojters.

- Ako se ovaj plan ostvari, radioaktivne supstance prisutne u kontaminiranoj vodi na kraju će dovesti do ozbiljnog ugrožavanja ekosistema okeana - rekao je Čoi Kioungsok iz aktivističke grupe Korejska radioaktivna straža, koja je organizovala protest.

Protestujući, aktivisti su jasno izrazili svoj protivljenje ovom planu, verujući da okean nije isključivo vlasništvo japanske vlade, već da je zajedničko dobro svih ljudi i celog čovečanstva.

U centru Seula stotine demonstranata su nosile transparente s porukama poput "Držite ih na kopnu" i "Zaštitite Tihi okean!". Demonstranti su se udružili u pevanju pesama i pažljivo slušali organizatore protesta dok su prenosili svoje stavove.

Nedavno je japanska nuklearna agencija dala odobrenje operatoru fabrike Tokio Elektrik Pauer da otpočne proces ispuštanja prečišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u okean. Iako Japan i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju tvrde da je ovakvo postupanje bezbedno, obližnje zemlje izražavaju duboku zabrinutost zbog potencijalne kontaminacije lanca ishrane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike