Šta je "Pokret peškira" zbog kog se protestuje na grčkim plažama: Zbog ove pobune stradao i par iz Srbije

11.08.2023

07:25

0

Počeo kao tihi bunt u junu na Rodosu, proširio na Paros, a onda i na druga ostrva i plaže u turističkim sredinama

Šta je "Pokret peškira" zbog kog se protestuje na grčkim plažama: Zbog ove pobune stradao i par iz Srbije
Copyright Printscreen/Instagram/nikana.gr

Takozvani ''Pokret peškira'', odnosno protesti lokalnog stanovništva u Grčkoj koje demonstrira protiv ugostitelja i kompanija koji zauzimaju prostor na plažama ležaljkama, širi se celom Grčkom.

Počeo kao tihi bunt u junu na Rodosu, od strane građana koji su hteli da ukažu na mnoštvo nelegalnih aktivnosti na plažama na tom grčkom ostrvu, proširio se na Paros, a onda i na druga ostrva i plaže u turističkim sredinama. 

''Meštani uživaju u miru ovde, tako da ne želimo da plažu zauzmu kompanije koje brinu o novcu, a ne o prirodi i atmosferi. Ne želimo da plažu okupiraju suncobrani i ogromni, zaista ogromni kreveti koji nemaju nikakve veze sa jednostavnošću ostrva'', rekao je jedan od učesnika pokreta Ronit Nešer sa Parosa.

Plaže u Grčkoj predstavljaju javni prostor, ali sve veći broj firmi dobija dozvole da na njima iznajmljuju ležaljke i suncobrane koje postavljaju duž jednog dela plaže.

 

 

''Plaže su bile toliko pune nameštaja da mnogi ljudi koji nisu želeli da sede na krevetu ili u stolici, više nisu imali drugog mesta za sunčanje'', rekla je jedna od organizatora pokreta Eleni Adrijanopulu.

Demonstranti kažu da cene za dve ležaljke i suncobran često idu do 100 evra po danu, a u mnogim slučajevima firme se šire daleko izvan dogovorenog područja plaže, ostavljajući malo prostora za one koji žele da stave peškir i da se sunčaju besplatno.

"Dolazimo ovde mirno. Samo želimo da vas obavestimo da pokušavamo da povratimo svoje pravo na slobodan pristup našim plažama", rekao je jedan od demonstranata preko razglasa dok je prolazio kroz ležaljke na plaži Marčelo na Parosu.

Bahati menadžer napao bračni par iz Srbije

Menadžer bara pretukao je stariji bračni par koji je navodno iz Srbije jer su želeli da postave peškire na plaži na Halkidikiju. Incident se dogodio na plaži Kastamoniti u Nikitiju za vreme protesta "Pokret peškira" organizovanog širom Grčke jer lokali sve više zauzimaju prostor na plažama.

Kako piše "Prototema", odgovorna osoba im je prvo zabranila da se kupaju na plaži, a zatim ih je fizički napala.

Muž starije žene je završio u bolnici.

- Subota ujutro, 10:00. Pošto sam imala operaciju mozga, idemo rano na plažu. Bili smo dva metra udaljeni od njihovih ležaljki na javnom mestu. Došao je i počeo da psuje - požalila se žena.

Međutim, menadžer se nije zaustavio samo na psovkama, već je udario 70-godišnjakinju.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike