Bodrogi o Interetno festivalu u Subotici: “Izvođači nam tražili da im garantujemo bezbednost” 1Foto: J. Patarčić/Danas

 

“Dosta izvođača je, pošto su čuli vesti o pucnjavama, tražilo od nas da kao organizatori damo dopis, odnosno pismo, garanciju da je njima ovde boravak bezbedan i da faktički mi garantujemo njihovu bezbednost i samo tako dolaze”, kaže Bela Bodrogi, direktor Interetno festivala, koji će se po 22. put održati u Subotici od 21. do 26. avgusta.

Kako objašnjava, na ovogodišnjem izdanju očekuju se nastupi izvođača iz Indije, Severne Makedonije, Slovačke, kao i plesnih ansambala iz Mađarske i naše zemlje, a osim bezbednosti, bilo je i drugih poteškoća koje su uticale na to ko će zaigrati na glavnoj bini u Subotici.

“Jako je bilo teško bilo koga obezbediti, jer je ranije bilo tako da su barem strane zemlje, koje su članice CIOF-a, dosta lagodno mogle da putuju. Lagodno znači da su mogli sebi da priušte nekoliko festivala i obezbeđena su ima bila sredstva od same države odakle dolaze, za putovanja, avio karte, džeparac i tako dalje, a svega toga sad nema ili dobijaju takve uslove da mogu ići samo na jedan festival. Čak ni tamo im ne plaćaju sve i onda moraju da odaberu gde da idu i gledaju da to bude neko poznato, tamo gde je i situacija što se tiče bezbednosti apsolutno sigurna”, predočava Bodrogi.

“Kod Indije, ono što lebdi u vazduhu, jeste da još uvek nisu dobili vizu. Tamo je u redu što se tiče avio karata i sve će im biti plaćeno koliko znam, ali vizu još nisu dobili. Nadam se i uvek optimistički razmišljam, valjda će sve biti u redu. Kod Mađara je isto slučaj da država više ne donira tako velikodušno putovanja. To smo sve morali lice u lice da dogovaramo, svaki koncert, svaki nastup i tu su nam stari prijatelji i prijateljstva pomogla”, dodaje on.

Bodrogi o Interetno festivalu u Subotici: “Izvođači nam tražili da im garantujemo bezbednost” 2
Interetno festival u Subotici, foto: J. Patarčić/Danas (Arhiva)

Takođe, Bodrogi kaže da ove godine nije bilo lako ni obezbediti finansijska sredstva za organizaciju jednog ovakvog festivala, u čemu su najviše pomogli Nacionalni kulturni fond Mađarske i jedna fondacija, koji su dali blizu 60 odsto od ukupnog iznosa, kao i Grad Subotica koji je pomogao manifestaciju sa 20 odsto potrebnih sredstava, a dugogodišnji sponzori sa 10 odsto od ukupne cene festivala.

“Od Pokrajine nismo dobili ni dinara, a isto tako od Republike nismo dobili ni dinara, u odnosu na ranije godine koje su ipak bila jako skromna sredstva, ali i puno su značila. Ove godine je to izostalo”, kaže Bodrogi.

“Kad je kriza, onda je stari običaj da prvo gde se štedi to je upravo kultura. Ne kažem da je kultura zadnja rupa na svirali, ali otprilike je tamo negde i tamo su najveće uštede. Zbog toga, nažalost, i u Mađarskoj i kod nas, dosta festivala nije ni održano ili su skroz promenili dužinu trajanja, oblik i tako dalje. Mi se još držimo i držaćemo se upravo zbog toga što ceo ovaj tim ima jedan zajednički imenitelj, a to je da smo svi mi perfekcionisti i samo onda radimo nešto, ako to možemo tako da uradimo. Ako ne možemo da uradimo tako da mirno spavamo i da se svako jutro, bar ja, mirno brijem pred ogledalom i mogu sebi da pogledam u lice i pitam: ‘Jesi li uradio sve?’, da svako jutro kažem da, u skladu sa mogućnostima i situacijom, sve smo uradili”, ističe direktor Interetno festivala.

Bodrogi o Interetno festivalu u Subotici: “Izvođači nam tražili da im garantujemo bezbednost” 3
Interetno festival u Subotici, foto: J. Patarčić/Danas (Arhiva)

Ipak, bez obzira na sva ograničenja i toga koga mogu da pozovu i ko je spreman da dođe, Bodrogi kaže da Interetno festival nikako ne odstupa od kvaliteta i da će posetioci i ove godine moći da uživaju u izvanrednom šestodnevnom programu.

“Ako gledate koncerte i ko nastupa, to su stvarno izuzetni umetnici u svom domenu, tako da će biti tu isto tako jak program, kao što je i do sada bilo na svakom Interetno festivalu i ponosan sam što smo mogli sve da obezbedimo bez obzira što znamo da su finansijska sredstva organičena”, kaže Bodrogi.

“Posebno sam ponosan na to da smo ovako dugo istrajni u ovom našem projektu i da ga održavamo u životu. I ne samo održavamo, nego uvek dajemo neki novi sadržaj festivalu. Posebno se zahvaljujem svom timu koji je uz mene, isto tako, dugi niz godina i bez koga ne bi mogao festival da nastavi”, poručio je Bela Bodrogi.

Osim nastupa plesnih ansambala i koncerata na glavnoj bini, Interetno festival će svih šest dana pratiti izložba starih zanata, kao i interaktivni program za mališane, poput kreativnih radionica, igraonica, lutkarskih predstava, dečjih koncerata, vašarskih lutkarskih igara, a ove godine na festivalu će se predstaviti i hodači na štulama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari