Slučaj "Panda": Zahtev za Vučićevo saslušanje zbog masakra od pre 25 godina

Pravni zastupnik roditelja čiji su sinovi ubijeni u pećkom kafiću "Panda" Ivan Ninić podneo je zahtev da se u svojstvu svedoka sasluša predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Slučaj "Panda": Zahtev za Vučićevo saslušanje zbog masakra od pre 25 godina
Foto: 021.rs

Zahtev je upućen Tužilaštvu za organizovani kriminal, prenosi Beta.

Pre 25 godina, 14. decembra 1998, oko 20 časova, dvojica maskiranih napadača otvorila su paljbu iz automatskih pušaka na goste kafića "Panda", među kojima je najviše bilo pećkih gimnazijalaca. Ubijeni su Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević (24) i Dragan Trifović (18).
 
Vladimir Lončarević (18) i Mirsad Šabović (34) su teško ranjeni, dok je lakše ranjen Nikola Rajović (18).
U zahtevu Ivana Ninića se navodi da roditelji traže da se Vučić sasluša povodom izjava o masakru u "Pandi" koje je on od 2013. do 2018. godine u nekoliko navrata davao medijima, tvrdeći da taj zločin nisu počinili Albanci i da "gotovo zna" šta se dogodilo kobne noći u tom kafiću.
 
Navodi se da je kao prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandar Vučić 26. decembra 2013. godine u emisiji "Teška reč" na TV Pink rekao: "Zločin u 'Pandi' nisu počinili Albanci kako smo to do sada verovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina".
 
Slične izjave Vučić je imao i u narednim godinama.
 
"Bauljamo u mraku. Gotovo sam siguran šta se desilo u kafiću 'Panda' ali nemam dokaza. Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili", rekao je Vučić krajem 2015. godine. 
 
O ubistvo je govorio i 2017. i 2018. godine. Ove Vučiće izjave se navode u zahtevu za saslušanje.
 
Zastupnik oštećenih porodica advokat Ninić smatra da bi prema istom kriterijumu, koji je primenjen prilikom donošenja odluke o prihvatanju dokaznih radnji saslušanja svih ostalih predloženih svedoka, koji su u javnom prostoru istupali povodom događaja, potrebno saslušati i Aleksandra Vučića.
 
"Vučića je potrebno saslušati posebno imajući u vidu sadržinu njegove izjave od 28. decembra 2013. godine, koja je data u vreme obavljanja funkcije šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, te kao takva ima posebnu težinu i može da doprinese utvrđivanju činjeničnog stanja u ovoj fazi postupka", istakao je Ninić.
Zbog ovog ubistva od pre 25 godina, tadašnja Državna bezbednost je uhapsila i osumnjičila grupu lokalnih Albanaca, ali su oni pušteni iz pritvora zbog nedostatka dokaza. 
 
Potpredsednik Savezne vlade SRJ zadužen za Kosovo i Metohiju Nikola Šainović je tada saopštio da je slučaj "Panda" rešen.
 
Roditelji ubijenih dečaka su više od deset puta tražili da ih predsednik Aleksandar Vučić primi na razgovor, ali on i pored nekoliko javnih obećanja da će to učiniti, do sada nije razgovarao s porodicama.
 
Istraga o masakru u kafiću "Panda" pokrenuta je tek u novembru 2015. godine u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.
 
Do sada je saslušano oko 40 svedoka, ali optužnica nije podignuta.
  • Zika zivac

    11.08.2023 08:14
    Mic po mic
    Dolazi na naplatu sve lazi ali mi se cini nece biti sudjenja usudnici negoo bogami na ulici jer sudstvo je nuegovo, ulica bato, tu nema odbrane.
  • Pravi G pen

    11.08.2023 07:16
    Kanda drmam kavez. Znaci da sam u pravu. Ono je lazni G pen. Znate me.
  • G pen

    10.08.2023 23:58
    Izvinjavam se sto moje frustracije tajnim sluzbama, Udbom,Oznom,Crnom rukom,Sdb-om,Biom,kontrolom u GSPu,portirem u Elektrovojvodini, inkasantom na gradskom parkingu dolaze do izrazaja. Teoreticar sam zavere i sve me to veoma uzbudjuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.