U Jadranskom moru uočene nove otrovne vrste riba: Vlasti pozivaju ljude da ih prijave

Tokom 2022. i 2023. godine prvi put je zabeležena pojava nekih novih vrsta riba u Jadranskom i Sredozemnom moru, a jedna od njih je tzv. riba veverica.
U Jadranskom moru uočene nove otrovne vrste riba: Vlasti pozivaju ljude da ih prijave
Foto: Pixabay

Nedavno je u Jadranskom moru zabeležena vrsta iglica (Tilosurus crocodilus), dok se riba veverica prvi put pojavila u Jadranskom moru 2022. godine u Italiji kod Trsta, piše N1.

Kako su rekli iz hrvatskog Ministarstva ekonomije i održivog razvoja, ovo je suptropska riba atlantskog porekla, koja u svom prirodnom rasprostranjenju živi duž koralnih grebena na dubini od nula do 180 m. 

"U zapadnom delu Atlantskog okeana, poreklom je od Severne Karoline u SAD do Brazila, zatim na ostrvu Vaznesenje i Sveta Jelena u centralnom delu južnog Atlantskog okeana i od Gabona do Angole u ​​istočnom delu okeana", navode.

Dodaju da kod ovih, kao i kod drugih morskih i suptropskih vrsta, topla klima pogoduje širenju i uspostavljanju populacija, a zbog zagrevanja mora usled klimatskih promena, ova i druge strane vrste mogle bi da se šire na druga područja.
 
Takođe pozivaju građane da prijave sve strane vrste koje primete. 
 
O pojavi novih vrsta u Jadranskom moru za n1info.hr govorila je i dr sc. Neven Iveša, dipl. diplomirao biologiju na Univerzitetu Jurja Dobrila u Puli. On navodi da za to postoji više razloga
 
"Izbacivanje balastnih voda može se smatrati glavnim uzrokom unošenja novih vrsta u nova staništa. Moguća su i bekstva iz akvarijuma ili akvakulture, ali su takvi slučajevi mnogo ređi. Nove vrste se otkrivaju upravo u oblastima saobraćajnih luka, kao što je Tršćanski zaliv", objasnio je Iveša.
Dodaje da je su poslednjih godina širom planete zabeležene prirodne migracije.
 
"Prirodne migracije tropskih i suptropskih vrsta zabeležene su ka severnim delovima hemisfere, čemu doprinosi globalno zagrevanje, odnosno povećanje prosečne temperature mora", objasnio je.
  • Priroda

    09.08.2023 07:30
    Turizam
    Tako je to kad volite da se napijate na kruzerima...
  • Веља бандар

    08.08.2023 23:35
    Биле и у дунаву али смо ипак куповали дозволе за пецање и пецали ,ко је јео јеоје више неједе а и не пеца ,више му ни дозвола не треба

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.