Sukob navijača i smrt mladića u Atini: Policajci razrešeni, utakmica odložena...

Dan posle sukoba navijača Dinama i AEK-a u Atini, grčki ministar zatražio je smene sedam visokih oficira policije, hrvatske vlasti osudile su incidente, a Uefa je odredila novi termin duela.
Sukob navijača i smrt mladića u Atini: Policajci razrešeni, utakmica odložena...
Foto: Beta/AP

Zbog incidenata koji su izazvali navijači Dinama, duel kvalifikacija za Ligu šampiona između AEK-a i Dinama, koji je trebalo da bude odigran večeras od 20.45, odložen je za 18. ili 19. avgust, odlučila je Uefa. 

U sukobima dve grupe navijača povređeno je više od 10 osoba, a od posledica uboda nožem preminuo je grčki mladić, piše RTS.

Grčki ministar zatražio smene policajaca 
 
Grčki ministar za zaštitu građana Janis Ojkonomu zatražio je razrešenje sedmorice visokih oficira u policiji i internu istragu o sukobu navijača atinskog AEK-a i zagrebačkog Dinama, u kojima je jedan grčki mladić izgubio život.
 
Ojkonomu je saopštio da izražava iskreno saučešće porodici preminulog, koji je, kako je rekao, neopravdano izgubio život. 
 
U sukobu navijača dva fudbalska kluba, povređeno je najmanje deset ljudi, a uhapšeno oko 100 navijača.
 
Vlada Hrvatske osudila ponašanje navijača Dinama
 
Predsednik Vlade Hrveatske Andrej Plenković nazvao je grčkog premijera Micotakisa, izrazio saučešće i osudio nasilje. 
 
Incidente u Atini ranije su već osudili čelnici Dinama iz Zagreba koji su se oglasili na Fejsbuku.
 
"Takvo navijačko ponašanje predstavlja negaciju sporta, koji promoviše fer-plej, toleranciju i poštovanje sportista. Umesto održavanja kvalifikacione utakmice za najelitnije fudbalsko takmičenje Ligu šampiona, između hrvatskog i grčkog prvaka, GNK Dinama i AEK-a, svedočimo stravičnim scenama iz Atine gde deo navijača čini štetu hrvatskom fudbalu. Ujedno, onemogućavaju sve druge navijače koji u pristojnoj i civiliziranoj sredini žele pratiti nastupe hrvatskih klubova i Hrvatske fudbalske reprezentacije", stoji u saopštenju.
 
Uefa odložila duel
 
Evropska kuća fudbala saopštila je da se u skladu sa članom 26.01 Pravilnika Uefa Lige šampiona 2023/24, meč planiran za večeras na stadionu "Aja Sofija" u Atini se odlaže.
 
Uefa je u kontaktu sa dva kluba potvrdila novi termin za meč između AEK-a i Dinama. Meč će biti igran u petak 18. ili u subotu 19. avgusta.
 
"Uefa najoštrije izražava žaljenje zbog užasnih incidenata koji su se sinoć dogodili u Atini i rezultirali gubitkom života. Izražavajući najdublje saučešće porodici nastradalog, FK AEK Atina i njenim navijačima, želimo da ponovimo da nasilju nije mesto u našem sportu i očekujemo da odgovorni za ovaj strašni čin budu uhapšeni i predati pravdi u najkraće odlaganje", piše u saopštenju evropske kuće fudbala.
Protekle noći u Atini je došlo do velikog sukoba navijača AEK-a i zagrebačkog Dinama, u kojem je jedan dvadesetdevetogodišnji navijač AEK-a ubijen.
 
Uhapšeno je 98 osoba među kojima je najviše Hrvata, ali ima i Grka, kao i državljana Austrije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Nemačke.
  • ...

    09.08.2023 12:06
    "...sporta, koji promoviše fer-plej, toleranciju i poštovanje sportista..."

    Kakvo licemerje.
  • /

    08.08.2023 22:03
    Pa kad je fudbal toliko profitabilna delatnost da i pored tolikog nasilja koje ga prati se i dalje mora igrati uz publiku. No, mozda je i bolje da se navijacke grupe imaju gde dokazivati i prolaziti katarzu, da se nasilje ne preliva po drugim mestima.
    A mi placamo svu onu policiju oko stadiona
  • Milan

    08.08.2023 17:40
    Fudbal
    Najbolje da Grčka vlada podnese ostavku zbog hrvatski huligana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet