08. avgust  2023. 13.40  | Izvor: RTV (Vlado Matijević)

Tolstolobik, sanacioni izlov kao mera kontrolisanja brojnosti (AUDIO)

NOVI SAD -

Jedna od alohtonih vrsta riba koja potiče sa dalekog istoka, a par desetina godina naseljavan i vode podunavskog sliva jeste sivi tolstolobik. Hrani se isključivo zoo i fitoplanktonom i to u velikoj količini i u ranijem uzrastu ne predstavlja opasnost za ostale vrste riba i živi svet u vodi.

audio icon

reka, berava, priroda, ekologija, vreme, prognoza

S obzirom da se vrlo intenzivno razmnožava i vrlo brzo raste i napreduje, odrasli primerci neretko teže i preko 30 i više kilograma, predstavljaju opasnost za ravnotežu vodenog živog sveta i kvaliteta same vode, jer produktima svog varenja zamućuje vodu i troše velike količine kiseonika. Upravo zbog toga potrebno je kontrolisati njegov broj, posebno u zatvorenim vodotocima, gde njegova prekobrojnost remeti biodiverzitet u vodi. Kako se čovek bori sa ovim divom u ribljem svetu?

Sivi i beli tolstolobici su došljaci iz Azije a na našim terenima poznati su još kao bik ili glavonja. Vrlo invazivna vrsta ribe koja naseljava slatkovodne vodotoke. U našim vodama jako dobro se prilagodio. U ribnjacima i kontrolisanim uslovima se uzgaja kao konzumna riba, ali problem nastaje kada se nađe u otvorenim vodotocima, i kada se prenamnoži. U rekama je gotovo nemoguće kontrolisati njegov broj, ali u akumulacijama i drugim zatvorenim vodotocima rešenje postoji u takozvanom sanacionom izlovu.

Upravo jedna od akcija ovoga tipa nedavno je sprovedena na jezeru Provala u opštini Bač, i rečici koja nema prirodni oticaj, a to je Berava u atarima sela Vajska, čineći jedan zatvoren ekosistem. Tim povodom razgovarali smo sa stručnim licem Ribolovačkog saveza Vojvodine, referentom ribarstva Ljubomirom Pejčićem, koji je činio deo ekipe u organizaciji ove akcije, a inače su korisnici i čuvari ovih voda.

Dakle čuli smo šta je osnovni cilj sanacionog izlova, ali je i dobro da se izlovljena riba ne uništava, već se plasira na tržište kao konzumna ili ide u preradu za proizvodnju ribljeg brašna. Pozitivan deo ove priče je da je meso tolstolobika jestivo i zdravo, posebno zbog povećane koncentracije omega-3 i omega-6 masnih kiselina kojima meso obiluje. Preporučljivo je u ishrani ljudi sa kardiovaskularnim problemima. Popularno je a i rado se konzumira dimljeno meso tolstolobika, Svakako je poželjno pronaći ravnotežu između prekobrojnosti i očuvanja ove riblje vrste.

Tagovi