NASA ponovo uspostavila kontakt sa Vojadžerom 2! Uspela da dopre do njega mesecima pre nego što je očekivala

05.08.2023

14:22

1

Osoblje je koristilo "predajnik najveće snage" da pošalje poruku svemirskoj letelici i tempiralo je da bude poslata u "najboljim uslovima" tako da se antena uskladi sa komandom

NASA ponovo uspostavila kontakt sa Vojadžerom 2! Uspela da dopre do njega mesecima pre nego što je očekivala
Copyright Profimedia

NASA je ponovo uspostavila puni kontakt sa svojom sondom Vojadžer 2 mesecima ranije nego što se očekivalo, saopštila je svemirska agencija.

U julu je upućena pogrešna komanda letelici, poslatoj da istražuje svemir 1977. godine, što je promenilo njen položaj i prekinulo kontakt.

Signal je primljen u utorak, ali zahvaljujući upornim pokušajima i instrukcijama njena antena je sada okrenuta ka Zemlji.

NASA je prvobitno polagala nade da će se letelica resetovati u oktobru i da će tada biti uspostavljen kontakt.

Kontrolorima misije trebalo je 37 sati da shvate da li je međuzvezdana komanda funkcionisala pošto je Vojadžer 2 milijardama kilometara udaljen od Zemlje.

Osoblje je koristilo "predajnik najveće snage" da pošalje poruku svemirskoj letelici i tempiralo je da bude poslata u "najboljim uslovima" tako da se antena uskladi sa komandom, rekla je za AFP menadžerka projekta Vojadćer Suzen Dod.

Nakon što je komunikacija izgubljena, sonda nije mogla da prima komande ili šalje podatke Nasinoj mreži dubokog svemira - nizu džinovskih radio-antena širom sveta.

Profimedia
 

NASA očekuje da svemirski brod natovaren naučnim instrumentima ostane na planiranoj putanji kroz univerzum.

Vojadžer 2 i njegov blizanac Vojadžer 1 su jedine svemirske letelice koje su ikada radile van heliosfere, zaštitnog mehurića čestica i magnetnih polja koje generiše Sunce. Stigli su u međuzvezdani prostor 2018. i 2012. godine.

Sonde su dizajnirane da iskoriste prednost retkog poravnanja spoljašnjih planeta, koje se dešava svakih 176 godina, sa ciljem da istraže Jupiter i Saturn.

Vojadžer 2 je jedina svemirska letelica koja je letela pored Neptuna i Urana, dok je Vojadžer 1 sada skoro 24 milijarde kilometara udaljen od Zemlje, što ga čini najudaljenijim svemirskim brodom čovečanstva.

Kada obe svemirske letelice ostanu bez struje, posle 2025. godine, nastaviće da lutaju svemirom.

Bonus video

24sedam

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike