Dostupni linkovi

Sankcije rukovodstvu RS-a za Srbiju ne postoje, poručio Vučić iz Banje Luke


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, 4. august 2023., Banja Luka
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, 4. august 2023., Banja Luka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da sankcije Sjedinjenih Američkih Država prema rukovodstvu Republike Srpske i Srbije za njegovu zemlje ne postoje, da neće donijeti ništa dobro i da će samo nanijeti štetu međusobnim odnosima.

''Dovoljno je da vidite protiv koga su sankcije da vidite koliko su one nepristrane. Mala smo zemlja, posebno poredeći sa SAD-om. Za nas te sankcije ne postoje i ni na koji način se nećemo saglasiti s onima koji su te sankcije uvodili protiv pripadnika našeg naroda. Za nas je to jedina moguća odluka, časna, ali teška'', kazao je Aleksandar Vučić 4. avgusta u Banjoj Luci, nakon sastanaka s čelnicima RS-a,

Sjedinjene Američke Države su na listu sankcioniranih dodale članica Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, predsjednik Narodne Skupštine RS-a Nenada Stevadića, premijera Radovana Viskovića i ministra pravde RS Miloša Bukeljovića, zbog prijetnji Daytonskom mirovnom sporazumu, integritetu i suverenitetu BiH.

Sankcije zvaničnicima RS-a i članici Predsjedništva BiH su usljedile nakon što je Narodna skupština RS-a usvojila dva antidejtonska zakona o nepoštovanju odluka Ustavnog suda BiH i Visokog predstavnika.

Oba zakona suspendirao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, ali vlasti u RS-u su nastavile s procedurama u vezi sa zakonima i ponovile da neće poštovati odluke Visokog predstavnika, što je produbilo institucionalnu krizu u BiH. Cvijanović je podržala takve odluke i poteze.

Vučič je u Banjoj Luci kazao kako je s rukovodstvom Republike Srpske (RS) i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve u protekla dva dana, osim o sankcijama, razgovarao ''o svemu što se dešavalo i što bi se moglo dešavati na Kosovu''.

Srbija i entitet Republika Srpska ove godine obilježavaju "Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji Oluja" u Prijedoru, zbog čega su u Banja Luku došli najviši zvaničnici Srbije.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a, je kazao da je njihov cilj da specijalne veze RS i Srbije budu intenzivnije te da će "Srbija i Republika Srpska zajedno da brane Republiku Srpsku".

''Naša saradnja nije uperena ni prema kome drugom ili trećem u BiH'', kazao je Dodik.

Dodik je također kazao kako su razgovarali o sankcijama prema njemu i zvaničnicima RS-a za koje je kazao kako ''nisu lake i dolaze od najveće zemlje na svijetu, Sjedinjenih Američkih Država koje od vremena Jugoslavije imaju neprijateljski stav prema Srbima i Srbiji''.

Ponovio je ranije izjave o Daytonskom mirovnom sporazumu, kojim je završen sukob u BiH.

BiH je ponovno nazvao ''državnom zajednicom'', govorio je o ''otimanju'' nadležnosti RS-a, ''neustavnim ministarstvima'' u Vijeću ministara BiH i odlukama visokih predstavnika u BiH (OHR) i međunarodne zajednice ''usmjerenih protiv Srba''.

XS
SM
MD
LG