Automobili

Četvrtak, 03.08.2023.

11:00

Tesla Model 3 ima problem sa volanom – žale se vozači

Nacionalna administracija za bezbednost u saobraćaju (NHTSA) je otvorila istragu o upravljačkim sistemima u 280.000 Tesli Model 3 i Model Y iz 2023. godine.

Izvor: B92

Tesla Model 3 ima problem sa volanom – žale se vozači
Foto: Tesla

Akcija je usledila nakon pritužbi korisnika koji tvrde da su se našli u opasnim situacijama zbog kvara u sistemu.

"Preliminarna procena" nije opoziv, već je rani korak na putu koji može dovesti do njega. NHTSA će raditi na utvrđivanju da li ovaj problem, o kojem je primila 12 pritužbi, predstavlja nerazuman bezbednosni rizik.

Nažalost, još nije jasno šta je u korenu problema. Međutim, Reuters izveštava da se čini da problem utiče na vrlo nove modele, s kupcima koji se žale da im sistemi upravljanja otkazuju nakon samo nekoliko dana posedovanja.

Na primer, jedan vlasnik se u aprilu požalio da je nakon 30 dana vlasništva "volan snažno trznuo udesno i zatupeo". Svetlo upozorenja se tada pojavilo na ekranu na kojem je pisalo "Pomoć pri upravljanju smanjena", uz šifru greške. Vozač je rekao da je servo upravljač potpuno onemogućen, zbog čega se automobil nije osećao sigurnim za upravljanje, navodi Jutarnji.hr.

"Tesla je pomerio moju posetu servisu sa 2. maja na 25. maj zbog "kašnjenja isporuka delova", tvrdi kupac. "Potvrdili su da se radi o odnedavno poznatom problemu i primetili da bi letva upravljača mogla da se u potpunosti zameni".

U Honoluluu se vozač požalio da je upravljač njihovog Modela 3 počeo nasumično da se zaključava. Tvrdili su da se to dogodilo šest puta pee nego što su uspeli dobiti termin za servis. Njihov auto je sada kod Tesle već tri nedelje dok čekaju novu letvu upravljača.

Najmanje jedan vlasnik tvrdi da je problem s upravljačem direktno doveo do nesreće. Vlasnik je rekao da je u maju "upravljač njihovog Modela 3 zapeo i skliznuo s puta, što je rezultiralo udarom u drvo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: