Dostupni linkovi

Vještačka inteligencija olakšava otkrivanje raka dojke


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rak dojke najrašireniji je rak u svijetu, a svake godine oboli više od 2,3 miliona žena. (Ilustrativna fotografija)
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rak dojke najrašireniji je rak u svijetu, a svake godine oboli više od 2,3 miliona žena. (Ilustrativna fotografija)

Preliminarni rezultati velikog ispitivanja pokazuju da korištenje vještačke inteligencije (AI) mogu precizno otkriti 20 posto više karcinoma dojke na mamografiji od tradicionalnog očitavanja radiologa, te da korištenje nove tehnologije doktorima gotovo prepolovljava radno opterećenje.

Rezultati dolaze usred značajnog porasta interesa za potencijalne prilike i rizike koje AI predstavlja za medicinu i šire, pišu svjetski mediji.

AI u području radiologije

Rezultati studije, objavljeni u časopisu Lanset onkolodži (Lancet Oncology) u utorak, 1. avgusta, otkrili su da je korištenje analize mamografije podržane vještačkom inteligencijom, bilo jednako dobro kao analize dva radiologa bez AI i da je rezultiralo s do 20 posto više otkrivenih karcinoma, ističe Politiko (Politico).

Studija je prvo nasumično kontrolisano ispitivanje koje se bavi upotrebom vještačke inteligencije u mamografskom skriningu raka dojke i dolazi usred značajnog porasta interesa za potencijalne prilike i rizike koje AI predstavlja za medicinu, ali i dramatičnih promjena koje se vežu za novu tehnologiju i načina na koji je regulisana.

Ispitivanje je rađeno u Švedskoj i obuhvata preko 80.000 žena. Polovina učesnica je imala dva radiologa koji su pregledali mamografije bez AI, dok su drugoj polovini mamograme analizirali vještačka inteligencija i radiograf.

Uprkos pozitivnim nalazima, glavna autorica Kristina Lang s Univerziteta Lund u Švedskoj rekla je da privremeni sigurnosni rezultati "nisu dovoljni sami po sebi da potvrde da je AI spremna za implementaciju u mamografskom pregledu".

Osim što je bila prva nasumična studija koja se bavila korištenjem AI za pomoć pri analiziranju mamograma, studija je, ističe Politiko, bila jedna od prvih koja je proučavala AI u području radiologije.

AI se sve više koristi u medicinske svrhe, ali postoji i zabrinutost oko toga kako se algoritmi obučavaju i postoji li mogućnost pristrasnosti i pretjerane dijagnoze.

U međuvremenu, dodaje briselski portal, Evropska unija (EU) planira strogu regulativu oko upotrebe AI, a Evropska agencija za lijekove radi na procjeni rizika i koristi od tehnologije za razvoj lijekova.

Smanjeno radno opterećenje

Nova studija pokazuje da je vještačka inteligencija sigurna za korištenje u otkrivanju raka dojke i mogla bi učiniti doktore još efikasnijim u pronalaženju raka, ističe CNN.

Istraživači su pogledali snimke žena u Švedskoj koje su bile podvrgnute mamografiji između aprila 2021. i jula 2022. Pregledi podržani vještačkom inteligencijom rezultirali su stopom otkrivanja raka od šest na 1.000 pregledanih žena, u poređenju s pet na 1.000 kod standardnog pristupa.

Međutim, naglašava CNN, grupa koja je koristila AI imala je dodatnu korist: smanjeno opterećenje čitanjem nalaza od 44 posto.

Ispitivanje nije mjerilo konkretnu količinu vremena koju je uštedjela vještačka inteligencija, ali istraživači su izračunali da ako bi radiolozi očitali oko 50 mamograma na sat, jednom bi radiologu trebalo četiri do šest mjeseci manje da očita oko 40.000 mamografskih snimaka uz pomoć AI nego bi za to bila potrebna dva radiologa.

"Najveći potencijal vještačke inteligencije trenutno je taj što bi mogao omogućiti radiolozima da budu manje opterećeni pretjeranom količinom čitanja (nalaza)", rekla je koautorica studije dr. Lang.

U Evropi smjernice preporučuju da dva radiologa pregledaju mamografske snimke, dok SAD nema isti standard, tako da problem radnog opterećenja može biti različit u različitim zemljama.

Međutim, prema tvrdnjama Radiološkog društva Sjeverne Amerike, i Evropa i SAD imaju manjak radiologa.

Ako daljnja istraživanja pokažu da ova tehnologija stvarno radi, mogla bi pomoći u ublažavanju nekih od tih problema s osobljem, naglasio je CNN, dodajući da mnogi radiolozi mogućnosti korištenja AI vide kao dobrodošlu vijest, a ne kao prijetnju sigurnosti svog posla.

Sigurnost u analizi

Ispitivanje švedskih naučnika pokazalo je da je vještačka inteligencija sigurna u analizi mamografije mada će konačni rezultati studije biti objavljeni za nekoliko godina, naglasio je Gardijan (The Guardian) ističući da je riječ o najopsežnijem ispitivanju te vrste na svijetu.

Preliminarni rezultati nove studije ukazali su da korištenje AI tokom mamografije nije pokazalo više lažnih pozitivnih rezultata, gdje se skeniranje pogrešno dijagnosticira kao abnormalno. Stopa lažno pozitivnih nalaza bila je 1,5 posto u obje grupe.

Konačni rezultati, koji govore o tome može li vještačka inteligencija smanjiti broj intervalnih karcinoma – slučajeva otkrivenih između mamografskih pregleda koji generalno imaju lošiju prognozu – i je li upotreba vještačke inteligencije u pregledima opravdana, ne očekuju se još nekoliko godina.

"Još uvijek moramo razumjeti implikacije na ishode pacijenata, posebno može li kombinovanje stručnosti radiologa i AI pomoći u otkrivanju intervalnih karcinoma koji se često propuštaju tradicionalnim pregledom, kao i isplativost tehnologije", kazala je glavna autorica studije.

Glasnogovornik NHS-a u Engleskoj opisao je istraživanje kao "veoma ohrabrujuće" i rekao da se već istražuje kako AI može pomoći da se ubrza dijagnoza za žene, otkrije rak u ranijoj fazi i spasi više života.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rak dojke najrašireniji je rak u svijetu, a svake godine oboli više od 2,3 miliona žena.

Veća uloga AI u medicini

Dugoročni plan radne snage britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), objavljen prije mjesec dana, pretpostavlja da će AI preuzeti sve veću ulogu u dijagnostici kao i u poboljšanju njihove produktivnosti, ističe Tajms (The Times), dodajući da se nova švedska studija pokazuje kako bi to moglo praktično funkcionisati.

U protekloj deceniji, naglasio je britanski list, razne studije su otkrile da kompjuteri mogu dostići ili nadmašiti ljudske sposobnosti u tumačenju medicinskih snimaka. Rezultati su bili toliko impresivni da su neki predviđali da će sistem biti potpuno automatizovan.

Međutim, do sada je većina studija proučavala kako kompjuteri tumače skeniranja čiji je ishod već bio poznat. To nije dovoljno za njihovu upotrebu u klinici, kazala je Kristina Lang, koja vodi najnovije istraživanje.

Lang i njene kolege će u nastavku istraživanja pratiti žene u naredne dvije godine. Ključno pitanje je, ističu naučnici, hoće li se ti dodatni oblici raka koje vidi AI pokazati značajnima ili zapravo predstavljaju pretjeranu dijagnozu bezopasnih oblika raka.

"Početni nalazi ove studije su obećavajući i ističu potencijalne prednosti korištenja vještačke inteligencije unutar nacionalnog programa pregleda raka dojke", ocjenjuje dr. Džuli Šarp (Julie Sharp) iz udruženja koje se bavi istraživanjem raka u Velikoj Britaniji (Cancer Research UK).

Svake godine, napisao je Tajms, otkrije se oko 56.800 novih slučajeva raka dojke, što ga čini najčešćim rakom u Britaniji, koji uzrokuje 11.300 smrti godišnje.

Ogroman napredak u liječenju smanjio je mogućnost umiranja od bolesti za dvije trećine od devedesetih, pri čemu je 95 posto žena s ranom dijagnozom preživjelo najmanje pet godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG