Svet

0

Rusija počela manevre na Baltiku sa bojevom municijom

Izvor: Beta

Rusija počela manevre na Baltiku sa bojevom municijom

Izvor: Unsplash / Manuel Keller

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je danas na Baltičkom moru započelo vojnu vežbu sa bojevom municijom, čime se dodatno podižu visoke tenzije između Rusije i njoj susednih država.



Rusija je prethodni put održala masovnu vojnu vežbu u Baltičkom moru u junu, dva meseca pošto je Finska postala 31. članica NATO-a. Vežba je održana istovremeno sa vežbom NATO-a na Baltičkom moru.

U ruskoj vežbi koja je danas počela učestvuje više osoblja i aviona nego u prethodnoj, a koristi se i bojeva municija.

Rusko Ministarstvo odbrane je navelo da će komandant mornarice Nikolaj Evmenov nadgledati vežbe koje su osmišljene da testiraju "spremnost mornarice da zaštiti nacionalne interese Rusije u operativno važnoj oblasti".

Tokom vežbe "Okeanski štit 2023" vojnici će vežbati "kako da zaštite morske puteve, da prebace trupe i vojni teret, kao i odbranu obale", navelo je Ministarstvo.

U više od 200 borbenih vežbi učestvovaće oko 6.000 vojnika, 30 ratnih brodova i čamaca i 30 aviona, dodaje se.

Ruski predsednik Vladimir Putin dugo kritikuje NATO i nastoji da ograniči širenje zapadne alijanse, posebno na zemlje koje su nekada bile deo Sovjetskog Saveza. Tri baltičke zemlje, Letonija, Litvanija i Estonija, ušle su u NATO 2004. godine.

Posle početka prošlogodišnje invazije Rusije na Ukrajinu, i Finska i Švedska su podnele zahtev za ulazak u NATO. Finska, koja ima baltičku obalu, postala je 31. članica alijanse u aprilu, čime je kopnena granica Rusije sa NATO-om više nego udvostručena.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR