Srbija u riziku da joj Evropska unija ponovo uvede vize?

Skupština Srbije usvojila je prošle nedelje izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima.
Srbija u riziku da joj Evropska unija ponovo uvede vize?
Foto: Beta/AP
Tim zakonom, kako piše N1, predviđeno je da strani državljani u jedinstvenom postupku, istovremeno, ostvare pravo na privremeni boravak i na rad u Srbiji. Evropska komisija zbog toga je zabrinuta, jer kako kažu, izmene predstavljaju rizik za javnu politiku i bezbednost Evropske unije.
"Ono što je problematično jeste što su u toku izmene Zakona o državljanstvu koje bi obezbedile pojednostavljene procedure za dobijanje državljanstva nakon ograničenog perioda boravka u Srbiji, a ako se ne varam radi se o tri godine umesto pređašnjih pet. Tako kroz te pojednostavljene procedure može da se desi da državljani trećih zemalja, kojima bi inače bila potrebna viza za ulazak u EU, to mogu da urade i bez vize", kaže Sofija Popović iz European Western Balkans.
Evropska komisija je već izrazila zabrinutost.
 
"Izmene srpskog Zakona o državljanstvu bi mogle da predstavljaju rizik za javnu politiku ili bezbednost Evropske unije, s obzirom da građani Srbije uživaju bezvizni pristup Evropskoj uniji", navela je EU u odgovoru N1.
 
Ono što je još potrebno je da srpske vlasti, u koordinaciji sa evropskim institucijama, otklone sve zakonske odredbe koje bi mogle da predstavljaju rizik za ukidanje bezviznog režima sa Srbijom. Međutim...
 
"Obeshrabrujuće je to što srpske vlasti u kreiranju zakonskih rešenja ne uzimaju automatski u obzir evropska pravila na koja smo se mi obavezali, nego EU na to mora da nas podseća, što šalje jednu jako lošu sliku o Srbiji kao partneru EU, posebno u kontekstu rata u Ukrajini, gde mi kao država kandidat ne samo da se nismo usaglasili sa evropskim sankcijama Rusiji, već negde o nama postoji ta percepcija da pomažemo da se evropske sankcije zapravo zaobilaze", navodi Popović.
 
Izmene Zakona o zapošljavanju stranaca su donete kako bi se privukli visokoobrazovani kadrovi, naročito otkako je počeo rat na prostoru Ukrajine i Rusije. 
 
Oprečni stavovi stigli su iz Ministarstva evropskih integracija, koje kaže da problema nema i da ćemo nastaviti da pazimo na bezbednosnu politiku i bezbednosne interese EU. 
Iz Centra za Evropske politike kažu da je kvalitetnije rešenje od same izmene zakona bio projekat Cirkularne migracije, odnosno da oni koji odu iz svoje zemlje održavaju stalan kontakt sa zemljom maticom.
 
"Mi smo mišljenja da, a to su zapravo i neke analize koje smo sproveli u sklopu tog projekta zapravo i dokazale, da cirkularne migracije adresiraju probleme deficitarne radne snage privlačenja virokoobrazovane radene snage", kaže Andrija Mladenović iz Centra za evropske politike.
 
To se odnosi naročito na kontekst u kom se Srbija nalazi, kao država u kojoj se velik broj i njenih državljana nalazi u drugim zemljama EU.
  • Franc

    03.08.2023 12:57
    Đixemeri
    Zabrinut sam zbog komentara, kome oni pripadaju, botovima iz kafića, koji neće da rade a hoće redovno sve (prevvoz, ćistoću, zdravstvo, stanove i dr) već samo kukaju, kao i ovi iz EU, neće szrance, a jod njoh prave obojene revolucije, dokle licemerja.
  • Sasvim

    02.08.2023 21:12
    U redu.Putovao sam kad nije bilo viza,potom bez problema dobijao vizu,ne vidim problem.
    Osim onih koji će biti pod nekim sankcijama,ali njima zapad i ne treba,dovoljno su stekli ovde.
  • Ahab

    02.08.2023 17:37
    I treba.
    Najstroziji moguci vizni rezim I neka se zna gde pripadamo-na dno evropske civilizacije.
    Pa kada se ludo budu zabavljali po Zlariboru, Mataruskoj, Vrnjackoj ili Sokobanji svi oni koji ne izlaze na izbore jer su "svi isti", neka sednu i i dalje neka ne rade nista.
    Vecito mimo sveta i razuma, vecito furt uz budzu, a sve garnirano cuvenim "patentom", epskom gluposcu-inatom.
    Treba zid kineski oko ove kloake da digne Evropa da je pametna, pa neka Rusi dolaze letecim podmornicama, a ne onim sto idu po dnu Dunava, sa sve S300 u saragama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija