02. avgust  2023. 11.19  | Izvor: Tanjug

Republika Severna Makedonija obeležava 120 godina od Ilindena

SKOPLJE/KRUŠEVO -

Republika Severna Makedonija nizom manifestacija danas obeležava 2. avgust, Ilinden - Dan Republike, a predsednik države Stevo Pendarovski je tim povodom poručio da je to najsvetliji praznik kada se, kako je rekao, sećamo generacija koje su se borile za naše dve republike Kruševsku 1903. i ASNOM 1944. godine.

Pendarovski je u čestitki građanima poručio da su pravi pokretači oba Ilindena bili mladi, vođeni progresivnim idejama političke slobode i socijalne pravde.

"Omladina se prva digla u borbu protiv fašizma i postala najborbenije jezgro narodnooslobodilačke vojske. Sam ASNOM je bio, pre svega, susret mladih. Danas imamo slobodnu makedonsku državu zahvaljujući mladima iz ilindenske i antifašističke generacije", naveo je Pendarovski, koji danas boravi u radnoj poseti Srbiji.

makedonija, zastava

Mladi su, istakao je, ključni za svaku vrstu društvene transformacije, od narodnih ustanaka i revolucija, do kreiranja politika i sprovođenja reformi.

"Ali da bismo motivisali mlade ljude da ostanu i da se uključe u izgradnju evropske Makedonije, moramo evropskim reformama izgraditi našu zemlju kao pravednu i progresivnu republiku u kojoj će makedonski građani imati pristojan život, dobro obrazovanje, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, efikasan pravni sistem koji će iskoreniti kriminal, korupciju i nepotizam", naveo je predsednik RSM, preneli su skopski mediji.

Istakao je da će evropske integracije pomoći da RSM ostvari ovaj vitalni nacionalni interes.

"Zato moramo bez odlaganja prevazići naše razlike, ujediniti se oko momentalnog početka pregovora i prestati da gubimo vreme mladima Jer ako propustimo ovu šansu, izgubićemo vitalni deo makedonskog društva", istakao je Pendarovski.

Istakao je i da je slobodnu državu teško steći, ali i da je još teže izgraditi i održati slobodno i pravedno društvo.

"Dok je prvo delo jedne generacije, ovo drugo postaje odgovornost svih narednih generacija. Zato, ujedinimo se za budućnost mladih i zajedno gradimo evropsku, a ne emigrantsku, makedonsku državu", poručio je Pendarovski, koji je će zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem boraviti u Prohoru Pčinjskom.

Povodom obeležavanja 120-godišnjice Ilindena, obratio se premijer Dimitar Kovačevski porukom da je Kruševska republika trajala samo 10 dana, ali je simbol makedonske državnosti.

Kovačevski je u obraćanju na Kaleu u Skoplju rekao da je vreme za nove smele odluke koje će nastaviti viziju Ilindena i Asnoma za nezavisnu Makedoniju.

"Bez obzira kroz koje smo izazove prolazili, inspirisani hrabrošću Ilindenčana i Asnomana, sve odluke su donete do danas. Izbor prve vlade, referendum o nezavisnoj Makedoniji, donošenje Ustava kao najvišeg pravnog akta, odluka o članstvu u UN, Ohridski sporazum i konačno, odluka o našem članstvu u NATO-u, sa kojom smo ispunili jedan od dva strateška cilja koja postavlja sama nezavisnost", rekao je Kovačevski, preneli su mediji.

Poručio je da je i danas Republici potrebna nova državnička odluka kojom ćemo nastaviti zacrtanim putem.

"I danas treba da se okrenemo nasleđu koje su nam ostavili Ilindenci i Asnomani. Iako je ranija istorija podizanje Ilindenskog ustanka ocenila kao preuranjeno, danas se to smatra neophodnim. Zahvaljujući tome, danas imamo jedinstvenu makedonsku državu. Ranije su bitke bile na bojnom polju, danas je to diplomatsko polje", naveo je Kovačevski.

Premijer poručio da i svi oni koji će u narednom periodu donositi važne odluke treba da postupe po istom zaveštanju.

"Hoćemo li slediti viziju Ilindena i Asnoma i sesti za isti sto sa evropskim saveznicima ili ćemo biti izolovani i sami", poručio je Kovačevski.

Lider najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE je povodom Ilindena govorio u Kruševu i istikao je da je ovaj praznik najsvetliji makedonski dan.

"Ilinden je simbol makedonske borbe za slobodu. Ilinden je makedonski osnivač državnosti. Makedonija i Ilinden su dve isprepletene niti koje obeležavaju identitet svakog Makedonca", poručio je Mickoski.

Mickoski je podsetio da je pre 120 godina, vođen idealom slobode, narod Makedonije pokrenuo ep, poseao seme neposlušnosti i krunisan je prvim zasedanjem ASNOM-a i stvaranjem makedonske države.

"Oba Ilindana, onaj 1903. i onaj 1944. godine, bili su prekretnice u makedonskoj istoriji koje su ostavile neizbrisiv trag u kolektivnom sećanju Makedonije. Ilinden je bio zvezda vodilja svih onih koji su 8. septembra sanjali i izabrali makedonsku nezavisnost, ali će ostati zvezda vodilja svih budućih generacija koje će se boriti za Makedoniju", poručio je Mickoski.

Istakao je da borba za Makedoniju nikada neće prestati.

"Ona je večna kao što je večna ideja o izgradnji naše domovine, koja je jednaka za sve pod ovim suncem i koja će biti napredna i naprednija. Postojala je u oba Ilindana, postoji i danas", kazao je Mickoski.

Istakao je da su ponosni na svoju prošlost i da neće dozvoliti da je bilo ko pogazi ili prisvoji.

"Ponosni smo na naše pretke i njihovo samopožrtvovanje u izgradnji Makedonije. Oni su naš primer da se svi ciljevi mogu postići zajedništvom i odlučnošću. Danas, kao i pre jednog veka, nosimo se sa unutrašnjim i spoljnim izazovima, ali prošlost nas uči da ćemo jedinstvom, dostojanstvom i verom u pravdu graditi bolju budućnost", poručio je Mickoski i obraćanje završio: Neka je večan praznik Ilinden. Neka je Makedonija večna".

Srodne vesti