Sreda, 02.08.2023.

09:56

Nove jake oluje, poznato i kada VIDEO

U narednom periodu očekuje nas promenljivo vreme, rekao je za Prva TV meteorolog Đorđe Đurić.

Izvor: B92

Nove jake oluje, poznato i kada VIDEO
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Kako je kazao, nakon ovog malo promenljivog jutra sa slabom kišom, ne treba da se bojimo nekih snažnih oluja.

Po podne stiže razvedravanje, a to će biti uvod u vrelo vreme koje nas očekuje sutra i u petak, kada će maksimalna temperatura biti preko 35 stepeni, čak lokalno i do 38–39 stepeni.

Vikend donosi jače pogoršanje vremena.

"Uvek kada hladna vazdušna masa dođe na toplu podlogu, atmosfera zna burno da odreaguje i da stvori kumulonimbuse koji se odlikuju grmljavinom, mogu da stvore grad, da dođe do jakih olujnih vetrova. Takve pojave se očekuju i u subotu. Rano je prognozirati da li će biti superćelijska oluja, nekada je čak potrebno da prođe sama oluja da bismo videli koja je u pitanju. U svakom slučaju, treba da budemo oprezni, jer će svakako biti vremenskih nepogoda, u vidu obilnijih padavina, osetnog pada temperature i lokalne pojave grada", kaže Đurić.

Nagli pad temperature

Hladni talas, koji će zahvatiti našu zemlju tokom vikenda, imaće uticaj i na početak naredne sedmice.

Prema rečima meteorologa Đurića, iako nas početkom nedelje očekuju dosta prijatnije temperature, biće malo ispod proseka za ovo doba godine.

"U nedelju ćemo imati desetak stepeni nižu temperaturu, već od ponedeljka znatno prijatnije i ugodnije vreme u skladu sa kalendarom. Ipak, temperatura će biti malo ispod proseka, oko 26 stepeni, oko 10. avgusta još jedan talas zahlađenja, na dan ili dva, da temperatura padne ispod 25 stepeni i onda kako se bližimo sredini meseca, sledi osetniji porast temperature. Moguće je da će nas tada zahvatiti novi, poslednji toplotni talas ove sezone. Rano je sada pričati o miholjskom letu, avgust nekada bude najtopliji mesec, sredinom očekujemo još jedan toplotni talas", rekao je.

Takođe, kako je naveo, još uvek je rano da se prognozira da li će superćelijske oluje zahvatiti Srbiju i u avgustu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: