Lukašenko: Okosnicu profesionalne vojske Belorusije činiće borci Vagnera

01.08.2023

17:17

0

Lukašenko je naglasio da njegova zemlja ne želi da ratuje

Lukašenko: Okosnicu profesionalne vojske Belorusije činiće borci Vagnera
Aleksandar Lukašenko - Copyright Alexander Astafyev/Sputnik, Government Pool Photo via AP

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da planira da ubrza formiranje profesionalnih vojnih jedinica koristeći borce Vagnera u Belorusiji kao okosnicu ovih snaga.

- To je bila moja inicijativa. Želim da ovi momci ostanu u oružanim snagama naše zemlje i da preduzmu aktivnije korake u uspostavljanju profesionalne vojske - rekao je Lukašenko.

Lukašenko je naglasio da njegova zemlja ne želi da ratuje i ukazao da neprijatelj nikada neće ni napasti kada vidi da je Belorusija u stanju da uzvrati i nanese nenadoknadive gubitke.

Beloruski ministar odbrane Viktor Krenjin izjavio je ranije da vojnici po ugovoru čine oko 60 odsto beloruske vojske.

Ugovor na dve godine mogu da potpišu i oni vojno sposobni koji nikada nisu služili vojsku, kao i muškarci koju su pozvani na redovno odsluženje vojnog roka.

Prema ranijim izveštajima, belorusko ministarstvo odbrane i komanda privatne paravojne organizacije Vagner razradili su plan saradnje za blisku budućnost.

Instruktori i jedinice Vagnera već su uključeni u misije obuke beloruskih oružanih snaga, ali zvanični Minsk, za sada nije saopštio koliko boraca Vagnera boravi na teritoriji Belorusije.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike