Zvezda ga umalo izgubila zbog administrativnog propusta: Ko je Nikola Topić, MVP Evrobasketa za igrače do 18 godina 1Foto: fiba.basketball/ilustracija Danas

Plejmejker juniorske reprezentacije Srbije Nikola Topić izabran je za najkorisnijeg (MVP) igrača i člana najbolje petorke Evrobasketa, takmičenja koje se u prethodne dve sedmice održavalo u Nišu.

Šampionat Starog kontinenta za košarkaše do 18 godina završen je u nedelju finalnom utakmicom u kojoj je Srbija osvojila zlatnu medalju pobedom nad Španijom rezultatom 81:71, a Topić je sa 24 poena bio najzaslužniji za trijumf svoje ekipe.

– Sigurno da mi priznanje znači, ali mi je bitniji trofej i tim i tako će uvek biti. Živim san, ovo je nekako bila moja želja i san i evo danas se to ostvarilo – rekao je kapiten juniorske košarkaške reprezentacije Srbije nakon što mu je predsednik FIBA Horhe Garbahosa uručio trofej.

Priznanja koje je dobio na Evrobasketu samo su potvrda onoga što se već godinama u stručnoj košarkaškoj javnosti govori o Nikoli Topiću, a to je da je jedan od najtalentovanijih igrača u svom godištu u Evropi.

Ipak, Crvena zvezda je ovog leta dovela devet novih igrača, od čega trojica nastupaju na njegovoj poziciji, pa će Nikola narednu sezonu provesti u Megi, kao pozajmljeni igrač crveno-belih.

Sin bivšeg reprezentativca Jugoslavije i igrača Crvene zvezde Milenka Topića rođen je 10. avgusta 2005. godine u Novom Sadu, gradu u kojem je i počeo karijeru u mlađim kategorijama Difensa.

Nakon što je 2020. prešao u kadetsku selekciju Crvene zvezde bilo je samo pitanje vremena kada će debitovati i za prvi tim crveno-belih.

Već naredne sezone trener Dejan Radonjić odlučio je da ga priključi treninzima prvog tima, da bi 28. marta 2022. na utakmici 14. kola ABA lige protiv Krke Topić sa nepunih 17 godina debitovao za crveno-bele i upisao se u istoriju kluba kao najmlađi košarkaš koji je postigao poene u dresu Crvene zvezde.

Nekoliko dana kasnije, 1. aprila 2022. Nikola je debitovao i u Evroligi i to na meču koji je njegov tim igrao protiv Bajerna u Minhenu.

Bilo je jasno da se radi o vanserijskom talentu, za čiji je razvoj neophodno da dobija više prostora za igru, međutim u Crvenoj zvezdi to nisu mogli da mu omoguće.

Na njegov zahtev prošlu sezonu pozajmljen je Slodesu, potom prebačen u FMP, a kad je trebalo da se vrati na Mali Kalemegdan, zbog propusta administracije Crvene zvezde završio je u OKK Beogradu, gde je na 19 utakmica postizao 17,8 poena po utakmici.

Prošle sezone je nastupao za Crvenu zvezdu na juniorskom turniru Evrolige i dobio priznanje za najboljeg igrača takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari