Zašto se Ivica Dačić "plaši" vanrednih izbora? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ivica Dačić je jedan od najiskusnijih političara u Srbiji i sigurno vidi političku scenu mnogo realnije nego drugi. Takođe, on pripada organizaciji koja je više interesna grupa nego normalna politička opcija i gotovo sve mu zavisi od toga da bude na vlasti, komentariše za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, izjavu šefa diplomatije i lidera socijalista da nema potrebe za raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora.

Time se, zapravo, Dačić suprostavio ne samo opoziciji koja zahteva prevremene izbore kako bi došla do prilike smenjivanja režima Vučića, čiji je Dačić deo, već i predsedniku Srbije – koji je najavio izbore na svim nivoima u aprilu ili maju sledeće godine.

Naime, Ivica Dačić je za izbore koje je za proleće najavio Aleksandar Vučić rekao je da oni treba da budu redovni, kao i da nema razloga za raspisivanjem vanrednih.

Dačić je kazao da su glasanja u Skupštini pokazala da nema krize vlasti i da samim tim potrebe za vanrednim izborima nema.

SPS nije bio na vlasti samo tri godine (2001 – 2004)

– Podsetio bih da SPS nije bio na vlasti samo tri godine (2001 – 2004) od kako je uveden višestranački sistem u Srbiji. Aleksandar Vučić, kao autoritarni lider koji odlučuje u svemu, pa i o izborima, ima računicu i kada organizuje non-stop vanredne izbore šaljući poruku da je i situacija u zemlji vanredna, tj. da postoji opasnost koju može da reši samo jak vođa sa čvrstorukaškim stilom vladanja, a i kada izborima preti, jer šalje poruku da je on uvek spreman za izbore, a da drugi treba da ih se plaše – kaže Dragan Popović.

Zašto se Ivica Dačić "plaši" vanrednih izbora? 2
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/DS)

Naravno, dodaje, ovo sve urušava samu instituciju izbora, koji bi trebalo da se održavaju u redovnim terminima, gde vlada ima pun mandat da pokaže šta zna, a građani je nakon toga ocenjuju kroz glasanje.

Dačić je zabrinut za sopstvene interese, zato uvek strepi od izbora

– Dačić, međutim, sigurno nije zabrinut za demokratiju u Srbiji, već isključivo za sopstvene interese. Ima nekoliko razloga zbog kojih Dačić uvek strepi od vanrednih izbora. Prvo, Vučić uvek može da odluči da mu više nisu potrebne usluge SPS-a čime bi lišio socijaliste jedinog do čega im je stalo – moći, novca i vlasti. Drugo, izbori iziskuju značajne resurse, od ljudskih do materijalnih i tu samo Vučić može da bude spokojan pošto neograničeno koristi javne resurse za sopstvene potrebe – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, socijalisti su ipak bar delimično ograničeni u zloupotrebi resursa, tako da moraju da ulože sopstvene kapacitete u izbore, što im sigurno ne prija.

– Treće, svedočimo iz izbora u izbore postojanom padu biračkog tela socijalista, što takođe nije stvar koja se Dačiću sviđa, a teško da u ovakvim političkim okolnostima ima manevarskog prostora da ovaj trend preokrene. Sve ovo zajedno čini vanredne parlamentarne izbore veoma nepopularnim u očima Ivice Dačića, opet, uz punu svest da on svakako nije taj koji se pita da li će biti izbora ili ne – zaključuje Dragan Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari