Ekonomija

0

U Nemačkoj na tržištu nedostaju mali automobili pristupačne cene

Izvor: Beta

U Nemačkoj na tržištu nedostaju mali automobili pristupačne cene

Izvor: Photo by Erik Mclean on Unsplash

Na tržištu novih automobila u Nemačkoj vlada nestašica manjih vozila pristupačne cene koja je porasla zbog loše ponude.

"Porast cena automobila i prestanak proizvodnje mnogih manjih modela utiču na nestašicu pristupačnih automobila na tržištu", saopštio je najveći evropski automobilski klub, nemački ADAK (ADAC).

ADAK kritikuje proizvođače automobila što gotovo i da ne stavljaju manje modele na tržište, a Folksvagen i Pežo obustavljaju proizvodnju svojih manjih modela Up i 108.

Sva četiri manja modela dostupna po povoljnoj ceni u Nemačkoj - Dačia Sandero, Fiat Panda, Sitroen C3 i Micubiši Spejc Star, sada su premašila granicu od 10.000 evra i jedini su koji ne prelaze 15.000 evra, navodi se u saopštenju.

Većina tih modela, sa samo nešto dodatne opreme, prelazi granicu od 15.000 evra, a 2019. Dačija Sandero je sa osnovnom opremom koštala oko 7.000 evra, a sada bar 11.300 - čak 62 odsto više.

ADAK kritikuje i nemogućnost kupovine dodatne bezbednosne opreme kao što su bočni vazdušni jastuci. Od četiri navedena manja modela, samo Micubiši nudi ovu opciju, ali uz doplatu u paketu koji košta 6.800 evra.

Od četiri modela ispod 15.000 evra, kvalitet dva modela, Dačia Sandero i Sitroen C3, takođe je opao u odnosu na poslednju procenu - ukazuje ADAK.

Između 2020. i 2023. cene su eksplodirale, na šta je ADAK ukazivao i ranije, a to utiče i na osnovne modele: između 2017. i 2023. mali automobili su poskupeli 35 odsto, a mikro automobili čak 55 odsto.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR