Vesti

0

HINA: Predsednik Ugande kod Vučića, ponudio Srbiji direktnu privrednu saradnju

Izvor: Beta

HINA: Predsednik Ugande kod Vučića, ponudio Srbiji direktnu privrednu saradnju

Izvor: Beta / Miloš Miškov

Predsednik Ugande Joveri Museveni pozvao je danas Srbiju da obnovi saradnju uspostavljenu sa njegovom zemljom u vreme Jugoslavije, a da srpske kompanije stvore dodatnu vrednost za Ugandu, koja gubi milijarde izvozom sirovina, pre svega kafa, gvožđa i litijuma - piše agencija HINA u opširnom izveštaju.

Museveni, koji predvodi državnu delegaciju Ugande u zvaničnoj trodnevnoj poseti Srbiji, rekao je posle razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i sastanka privrednika dve zemlje da njegova zemlja proizvodi dosta sirovina i hrane, ali da gubi milijarde jer prodaje sirovine, a ne gotove proizvode.

"Pozivam srpske prijatelje da dođu i sarađuju sa nama i stvaraju dodatnu vrednost", rekao je Museveni.

On je nabrojao kako sve Uganda gubi na svetskom tržištu, ilustrujući to primerom kafe.

Tržište kafe u svetu vredi 460 milijardi dolara, a Afrika koja proizvodi kafu, dobija samo 2,4 milijarde, dok Nemačka, koja je ne proizvodi, od kafe zarađuje 6,8 milijardi dolara, tvrdio je predsednik Ugande.

Ono što važi za kafu, važi i za gvožđe, dodao je Museveni, navodeći da tona sirove rude gvožđa košta 47 dolara, a da tona čelika vredi 600 do 900 dolara.

"Nisam dozvolio izvoz rude gvožđa i litijuma. Oni misle da sam glup da izvozim litijum i onda prave baterije za automobile. Ne, ne, ne! Dođite u Ugandu i tamo pravite litijum i automobile", rekao je Museveni.

On je istakao da Uganda može da izvozi u druge afričke zemlje, da je u SAD moguće izvoziti bez kvota, a uz trgovinski sporazum sa Evropskom unijom sve osim oružja, dok Kampala ima odlične odnose i s Pekingom.

Vučić je istakao, prenosi HINA, da "istorijsko prijateljstvo" sa Ugandom nikada nije dovedeno u pitanje i pozvao srpske privrednike da razmotre mogućnosti ulaganja u Ugandu i saradnje sa ugandskim kompanijama.

On je istakao i da je Srbija spremna da razgovara o izvozu naoružanja i municije, jer je Uganda dozvoljeni krajnji korisnik, a ponudio je i saradnju u građevinarstvu, zdravstvu, energetici i informaciono-komunikacionim tehnologijama.

On je najavio da će Srbija krajem avgusta poslati delegaciju u Ugandu da bi zajednički razmotrili sve mogućnosti saradnje.

Vučić je rekao i da bi do kraja 2024. godine mogla da bude uspostavljena direktna avionska linija između Beograda i Kampale, zakljuluje HINA.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR