Srbija

Nedelja, 30.07.2023.

11:30

Vučić najavio uspostavljanje nove linije: "Do kraja sledeće godine" FOTO/VIDEO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je predsednika Republike Ugande Joveri Kagutu Musevenija.

Izvor: B92.net

Vučić najavio uspostavljanje nove linije:
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIÆ/ bg

Potpisana su dva dokumenta o razumevanju i saradnji u oblasti poljoprivrede i turizma.

Museveni je rekao da su njegova delegacija i on veoma srećni što su u Srbiji.

Predsednik Vučić se zatim u svom obraćanju zahvalio predsedniku Ugande na tome što je doneo odluku da poseti Srbiju.

"Mnogo toga sam mogao da naučim od predsednika Musevenija, posebno koliko Afrika napreduje. Već za 30 godina će preći 2,5 milijarde stanovnika i time postaje jedno od najvećih i najvažnijih tržišta na svetu", rekao je Vučić.

Pre kraja avgusta delegacija Srbije će posetiti Ugandu kako bi se razgovaralo o proširenju saradnje u raznim sferama.

"Uganda danas ima 44 miliona stanovnika, a 2050. očekuje se da ima 106 miliona. To je zemlja sa ogromnim potencijalima. Predsednik Museveni veoma poštuje privatnu svojinu i to je od potencijalno velikog značaja za nas i naše investitore", rekao je Vučić.

On je rekao da je Er Srbija imala veliko širenje rada i uspeha i broja linija, a da će se u narednom periodu fokusirati na Afriku.

"Kampala i Uganda može da bude mesto odakle možemo da idemo dalje u određene afričike destinacije, posebno prema jugu, ali i prema centralnoj i zapadnoj Africi. Mi ćemo se truditi da ove dogovore konkretizujemo na najbolji način i napravimo saradnju koja će odgovarati građanima Ugande i Srbije", poručio je Vučić.

Kazao je da se nada da bi do kraja sledeće godine mogla da se uspostavi direkna linaja Beograd-Kampala i istakao da bi to bio uspeh za obe zemlje.

Poslovni forum

Vučić je rekao da se nada da neće proći 36 godina do naredne postete predsednika Ugande.

"Želim proizvođačima kafe da kažem da smo otvoreni za aranžmane sa Ugandom - da vidimo kako za vas može biti jeftinije, a da Uganda zaradi više", kazao je.

Podsetio je da će delegacija Srbije takođe posetiti Ugandu i da će 19. i 20. januara 2024. godine biti gost predsednika Ugande Joverija Kagutua Musevenija i Pokreta nesvrstanih i istakao da je za Srbiju važno da ima strateško prisustvo na afričkom kontinentu.

"Veoma je važno da u relativno kratkom periodu, do kraja 2024. pokušamo da preko našeg nacionalnog avio-prevoznika obezbedimo direktnu liniju do Kampale, a od Kampale možemo da idemo ka jugu i Južnoj Afirici, gde imamo prilično veliku dijasporu, ali i ka zapadu i drugim zemljama u centralnoj Africi", rekao je Vučić na srpsko-ugandskom poslovnom susretu.

On je istakao da Er Srbija, uz sve probleme sa kojima se suočava da ispuni sve obaveze prema putnicima, danas ima 200 miliona evra na svom računu, što, kako je naglasio, nikada u istoriji nije bio slučaj.

"Dobro funkcioniše, takva je konjuktura da avio-sabraćaj dobro funkcioniše, i u ovakvim uslovima je važno da pronađemo određene strateške destinacije, a Kampala bi bila od takvog značaja i dodatno bi učvrstila istorijsko prijateljstvo, koje nikada nije dovedeno u pitanje nijednog trenutka", naglasio je Vučić.

Takođe je kazao da Srbija može da pomogne Ugandi sa poljoprivredom.

Podsetio je i da Srbija ima i dobru namensku industriju i da nemamo problem sa tržištem.

"Bukvlano sve što proizvedemo, možemo da prodamo bilo na istoku, bilo na zapadu", rekao je Vučić.

Što se tiče građevinskog sektora, on se ponovo podiže, izjavio je.

"Drago mi je što ste mogli da vidite ponovni uspon građevinara", kazao je Vučić.

Ukazao je da je Srbija postigla veliki uspeh u ICT sektoru.

"Imali smo oko 3,5% a danas skoro 10,5% softverska industrija. To govori koliko smo uspeli da uradimo u prethodnom periodu. Uspeli smo mnogo brže da napredujemo na šta sam veoma ponosan", zaključio je Vučić.

Dodao je da predswednik Museveni ceni privatnu svojinu i da bez toga nema uspešne ekonomije.

"U Ugandi su dobrodošli privatni investitori i zato pozivam srpske investitore da učestvuju u ulaganjima u Ugandu", kazao je.
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIÆ/ bg
Srpsko-ugandski poslovni susret se održava u okviru zvanične posete predsednika Ugande Srbiji.

Nakon završetka plenarnog dela biće održane prezentacije kompanija i predstavljene mogućnosti saradnje poslovnih zajednica dveju država.

Ovo je nakon više decenija prva zvanična poseta predsednika Ugande.

Prethodno je, najavljujući zvaničnu posetu Srbiji na najvišem državnom nivou, predsednik Ugande Joveri Kaguta Museveni, u video obraćanju pozvao narod i privrednike iz Srbije da posete ovu bratsku afričku zemlju i investiraju u nju u saradnji sa domaćim privrednicima.
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIÆ/ bg
Predsednik Museveni se u video obraćanju zahvalio predsedniku Srbije, što mu je, prilikom nedavne posete Ugandi ministar trgovine Tomislav Momirovića, uputio posebnu poruku pozivajući ga da dođ u Srbiju.

Ministar Momirović je boravio u zvaničnoj poseti Africi u aprilu i tada je razgovarao sa Musevenijem o mogućoj trgovinskoj saradnji dve zemlje.

Srbiju sutra očekuje i svečano otvaranje jedinstvenog restorana i marketa Uganda konekt, u Beogradu na vodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi gube: Sve ide Ukrajini

Članice Evropske unije pristale su da preusmere oko tri milijarde evra zamrznute državne imovine Rusije za zajedničku kupovinu oružja za Ukrajinu.

18:55

10.5.2024.

1 d

Podeli: