Društvo

Zavičajni sabor u Krsnom polju: Nikada rodno selo ne smije otići iz naših srca

Zavičajni sabor u Krsnom polju: Nikada rodno selo ne smije otići iz naših srca
Foto: Srna | Zavičajni sabor u Krsnom polju: Nikada rodno selo ne smije otići iz naših srca

MAGLAJ - U Krsnom polju kod Maglaja održan je 18. Zavičajni sabor "Krsno polje-Bakotić-Bočinja-Dolac" na kojem su se okupili srpski povratnici i raseljena lica sa tog područja.

Saborsku zastavu sinoć je podigao ovogodišnji kum Sabora Goran Kikić, a za kolovođu je izabrana Dijana Lazić.

Organizator Zavičajnog sabora Sretko Đurković rekao je Srni da je Sabor ispunio početni cilj, a to je da se nekadašnji stanovnici ovog kraja vrate na ognjišta, obilaze i obnove imanja.

"Nikada rodno selo ne smije otići iz naših srca", poručio je Đurković i ukazao na period kada je bilo nezahvalno i teško pričati o tome da se u ovom mjestu može vratiti život i iz njega širiti radost.

On je naveo da je organizovanje Sabora doprinijelo i značajno omasovilo nekadašnje svetkovine i podsjetio da je ovogodišnja poljsko-žitna molitvu na Brežđima u Bakotiću, održana na praznik Svetog velikomučenika Prokopija, okupila oko 200 učesnika.

"Uredili smo mjesto molitve za koje planiramo da bude centar budućih pokretačkih razvojnih aktivnosti ovog kraja", istakao je Đurković i izrazio zahvalanost ljudima dobre volje i podršci dijaspore za realizaciju tog projekta.

 

Paroh maglajski Vladimir Kukić, koji je služio večerenje u okviru Sabora, ukazao je na značaj punoljetstva ove tradicionalne manifestacije u kojoj je svako čista srca dobrodošao.

 

"Svako dobro djelo počinje blagodarenjem Bogu", poručio je Kukić i naveo da se plamen ovog saboravanja pokrenuo i prenio na druga povratnička mjesta od Tumara, Panjika, preko Bukovice, Rakovca, do Doca.

 

Organizacioni odbor pripremio je bogat kulturno-umjetnički program i vatromet, a tokom Sabora je održana i tradicionalna džipijada na kojoj je učestvovalo 36 vozila.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije