Životinje mogu da predosete oluju i tornado! Jedna od njih je nepogrešiva: "One čuju ono što mi ne čujemo!"

29.07.2023

21:00

0

Meteorolozi i fizičari znaju da oluje, poput tornada, proizvode veoma jak infrazvuk, koji se ne registruje svesno kod ljudi

Životinje mogu da predosete oluju i tornado! Jedna od njih je nepogrešiva: "One čuju ono što mi ne čujemo!"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Narodno verovanje o tome da životinje mogu osetiti katastrofalne događaje ima dugu tradiciju, ali sve više naučnika priznaje da postoje neka naučna objašnjenja za ovakvo ponašanje. Naročito kada je reč o zmijama, postoji zapaženo povezivanje njihovog izlaska iz skloništa i neobičnog ponašanja sa nadolazećim prirodnim katastrofama.

Meteorolozi i fizičari znaju da oluje, poput tornada, proizvode veoma jak infrazvuk, koji se ne registruje svesno kod ljudi, ali životinje mogu da ga osete. Infrazvuk su niske frekvencije zvuka koje ljudsko uho ne može da čuje, ali životinje, kao što su zmije, su posebno osetljive na ovaj tip zvuka.

Zmije su poznate po tome da mogu predvideti promene u okolini, uključujući i prirodne katastrofe.

Na primer, kada se približava zemljotres, zmije će izaći iz svojih skloništa, čak i tokom hladnih zimskih dana. To ponašanje može biti upozorenje na nadolazeće opasnosti.

Postoji priča o evakuaciji grada Hajčena 1975. godine, gde su vlasti reagovale na neobično ponašanje zmija i na taj način spasile mnoge živote.

Pixabay
 

- Od svih životinja na Zemlji, zmije su možda najosetljivije na prirodne katastrofe. Kada dođe do zemljotresa, zmije će izaći iz svojih gnezda, čak i po hladnoj zimi – kaže kineski naučnik Đijang Vejsong i dodaje:

- Promene u ponašanju zmija naterale su vlasti da evakuišu grad Hajčen 1975. godine, spasavajući nebrojene živote.

Iako je povezivanje ponašanja zmija sa katastrofama interesantno, važno je napomenuti da to ne znači da će se zaista dogoditi neka prirodna katastrofa svaki put kada se primeti neuobičajeno ponašanje ovih životinja. Naučnici i dalje istražuju ove fenomene i traže naučna objašnjenja za ovo ponašanje.

U svakom slučaju, očuvanje i zaštita životinja, kao i praćenje promena u njihovom ponašanju, može biti korisno kako bismo bolje razumeli prirodne procese i potencijalne opasnosti koje nam okolina može doneti.

Bonus video:

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike