Deca pozvana kao svedoci protiv majke zbog 'diskreditacije ruske vojske' 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Devetogodišnja devojčica i njen desetogodišnji brat pozvani su kao svedoci u krivičnom postupku protiv njihove majke nakon što je optužena da je više puta „diskreditovala“ rusku vojsku.

Kako piše agencija Asošijejted pres (AP), Lidiju Prudovskaju i njeno dvoje dece pozvali su u petak, 28. jula, istražitelji u severnom ruskom regionu Arhangelsk da daju iskaz u tom slučaju.

Prudovskaja se ranije suočila sa administrativnim tužbama zbog sličnih optužbi nakon što je delila antiratne postove na ruskoj platformi društvenih medija VKontakte u septembru 2022.

Diskreditacija ruske vojske je krivično delo prema zakonu usvojenom nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. Zakon se redovno koristi protiv kritičara Kremlja.

Ruske vlasti su u aprilu podnele zahtev za ograničavanje roditeljskih prava samohranom ocu osuđenom za diskreditaciju vojske nakon antiratnog crteža koji je nacrtala njegova ćerka u školi.

Aleksej Moskaljov (54) osuđen je na dve godine zatvora zbog komentara na društvenim mrežama u kojima je kritikovao rat Moskve u Ukrajini, dok je njegova ćerka Marija smeštena u sirotište.

Trinaestogodišnjakinja je kasnije premeštena da živi sa svojom majkom, prenosi RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari