Svijet

EU obustavila finansijsku pomoć Nigeru nakon vojnog puča

EU obustavila finansijsku pomoć Nigeru nakon vojnog puča
Foto: Tanjug/AP | EU obustavila finansijsku pomoć Nigeru nakon vojnog puča

BRISEL – Evropska unija je obustavila svoju finansijsku podršku i bezbjednosnu saradnju sa Nigerom nakon izvršenog vojnog puča u toj zapadnoafričkoj zemlji, potvrdio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel.

Lideri vojnog puča u Nigeru proglasili su u petak generala Abdurahamana Tijanija za šefa države i potvrdili da je bivši predsjednik Mohamed Bazum zbačen, u sedmom vojnom preuzimanju vlasti u regionu Zapadne i Centralne Afrike u manje od tri godine, prenosi Rojters.

EU, SAD i druge zemlje pozvali su na bezuslovno puštanje Bazuma iz pritvora i uspostavljanje demokratskog poretka u zemlji.

"Pored trenutnog prestanka budžetske podrške, obustavlja se na neodređeno vrijeme i bez odlaganja saradnja u oblasti bezbednosti", izjavio je Borel.

Niger se smatrao najstabilnijim saveznikom Zapada u nestabilnom podsaharskom regionu zapadne Afrike, zemlja koja prima najveću zapadnu pomoć i ključni partner Evropske unije u procesu obuzdavanja iregularnih migracija iz podsaharske Afrike.

U periodu od 2021. do 2024 godine EU je odvojila 503 miliona evra za poboljšanje upravljanja, obrazovanja i održivog rasta u Nigeru.

EU je poslala u Niger manji broj vojnika koji u toj afričkoj zemlji sprovode misiju vojne obuke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije