"Putin otkrio zbog čega mu je potreban Prigožin": Njuzvik o prisustvu šefa Vagnera na samitu Rusija-Afrika 1Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Vođa Vagner grupe Jevgenij Prigožin fotografisan je juče na samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu, nedeljama nakon što je trebalo da ode u egzil zbog svoje neuspele pobune protiv Moskve, prenosi Newsweek.

Fotografija šefa plaćeničke grupe sa afričkim zvaničnicima brzo su se proširile ruskim društvenim medijima u četvrtak, a nekoliko vojnih blogera izrazilo je iznenađenje što će Prigožin biti na forumu čiji je domaćin ruski predsednik Vladimir Putin.

Prigožin je, podsetimo, 23. juna naredio svojim ljudima da krenu na Moskvu. Ustanak je okončan sledećeg dana dogovorom prema kojem je, kako je objavljeno, Prigožin i sve preostale Vagnerove trupe u regionu treba da budu prebačene u Belorusiju.

Međutim, neki analitičari kažu da je povratak Prigožina verovatno odobrio, ako ne i naredio, Putin zbog opsežnih operacija Vagner grupe u Africi, koje uključuju pružanje zaštite vladinim zvaničnicima u Centralnoafričkoj Republici i Maliju. Ovakav način razmišljanja bi takođe mogao da objasni zašto Prigožin nije imao teže posledice za svoju osujećenu pobunu.

„Putinu je potreban Prigožin da bi ostvario ruske državne interese u Africi“, rekao je za Newsweek profesor političkih nauka sa Univerziteta Northwestern, Vilijam Reno. „Ti interesi uključuju takmičenje sa Zapadom u bezbednosnoj saradnji, rudarstvu i energetici“.

Prigožinova grupa je, dodaje, takođe uključena u projekat kooptiranja afričkih intelektualaca i grupa u antizapadni, antikolonijalistički projekat što je odraz agende usmerene ka Zapadu i podrške ekstremno desnim grupama. Uprkos neprijatnostima od oružane pobune prošlog meseca, Prigožin je i dalje sastavni deo ovih elemenata ruskih državnih interesa.

U međuvremenu, Putin je bio predmet sprdnje i kritika zbog malog broja afričkih lidera koji su stigli na samit koji je zvanično počeo u četvrtak. Samo 17 afričkih šefova država otputovalo je u Rusiju na forum, u poređenju sa 43 šefa država koji su prisustvovali samitu Rusija-Afrika 2019.

Kritičari navode da je slaba posećenost primer ruske izolacije zbog Putinovog rata sa Ukrajinom. Drugi su rekli da su neki lideri možda odlučili da preskoče samit zbog Putinove odluke ovog meseca da okonča Inicijativu za crnomorsko žito.

Okončanje sporazuma o žitu, koji je Ukrajini omogućio da izvozi svoje žito morem tokom rata sa Rusijom, izazvao je zabrinutost za globalnu sigurnost hrane. Putin je pokušao da uveri svoje afričke saveznike nudeći im besplatno žito.

Putin je poslednjih godina pojačao napore ka izgradnji bližih odnosa sa afričkim državama, a pojavljivanje Prigožina na samitu mogao bi da bude odraz tog cilja.

„Mislim da je Prigožinovo prisustvo na samitu Rusija-Afrika pre svega da bi uverio afričke vlade tamo gde postoji Vagner, da će Vagner ostati u tim zemljama kao glavni agent pomoći ruske vlade njima“, rekao je Mark N. Kac, profesor na Schar školi za politiku i vladu Univerziteta Džordž Mejson.

Što se tiče reakcije na fotografije šefa Vagnera na samitu, Kac je rekao da je „poruka, ako postoji, upućena ruskoj javnosti, izgleda da Prigožin i dalje radi u ime Rusije — i uz Putinov blagoslov — u Africi“.

Ovo bi, smatra, takođe moglo biti deo šire teme za koju verujem da Moskva pokušava da razvije: „Vagnerova pobuna“ nije bila pokušaj puča protiv Putina, da je Zapad preuveličao šta god da se desilo i da Putin i Prigožin rade zajedno. Sada.“

Dejvid Silbi – vanredni profesor istorije na Cornell u Vašingtonu – rekao je za Newsweek da misli da je važno razmotriti kome su namenjene objavljene fotografije.

„Ko je publika? Prosečan Rus ne prati Tviter. Oni koji su već verovatno povezaniji i veći deo vladajuće elite, a tu je signal da se Prigožin vratio kao omiljeni sin“, rekao je Silbej.

„Zapamtite da je on uvek bio jedna od poluga koje je Putin koristio protiv ruske vojske — vođa spoljnih paravojnih snaga koje nisu pod njihovom kontrolom. Njegovo vraćanje na tu poziciju Putinu daje istu vrstu poluge kao i ranije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari