Dok Kijev tvrdi da ukrajinska vojska napreduje u kontraofanzivi, u Sankt Peterburgu afričko-ruskom samitu prisustvovao je Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke grupe Vagner.

Na snimku koji je objavio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, ukrajinske trupe tvrde da su zauzele selo Staromajorske, 150 kilometara istočno od grada Zaporožja.

Zaporoška oblast, u kojoj je najveća evropska nuklearna elektrana, većim delom je pod kontrolom ruske vojske, ali Ukrajinci drže grad Zaporožje.

Dok Kijev tvrdi da kontraofanziva daje rezultate, ruski predsednik Vladimir Putin uzvraća da su ukrajinski napadi „značajno“ intenzivirani, ali bez većih uspeha.

„Svi pokušaji kontraofanzive su zaustavljeni, a neprijatelj je potisnut uz velike gubitke“, tvrdi Putin.

Zapadni zvaničnici rekli su da ukrajinska kontraofanziva na jugu ulazi u novu fazu, nakon zastoja zbog ogromnog broja mina koje je postavila ruska odbrana.

Pozivajući se na izvore u Pentagonu, Njujork tajms piše da je Ukrajina obavestila Vašington o početku nove faze kontraofanzive, iz pravca juga ka Orehovu u Zaporožkoj oblasti.

Na društvenim mrežama objavljena je fotografija na kojoj se vidi kako se Prigožin rukuje sa Fredijem Mapukom, visokim zvaničnikom Centralnoafričke Republike, u Sankt Peterburgu, drugom najvećem ruskom gradu.

U rodnom gradu Prigožina i Putina, održava se samit Rusije i Afrike.

Prigožin i Mapuke sastali su se u hotelu Trezini palas u Sankt Peterburgu, potvrdio je BBC Tim za proveru činjenica.

Ovo je prvo javno pojavljivanje Prigožina u Rusiji od Vagnerove neuspele pobune u junu.

Prema dogovoru koji je objavljen posle pobune, Prigožin i njegovi plaćenici dobili su mogućnost da se presele u Belorusiju ili da potpušu ugovore sa redovnom ruskom vojskom.

Deo njih se već preselio u Belorusiju, a na ranije objavljenom snimku Prigožin je bio u Belorusiji gde je pozdravio pripadnike Vagnera u kampu na beloruskoj teritoriji.


Dan 520.

  • Kijev tvrdi da napreduje u kontraofanzivi, Moskva poriče
  • Dan ranije, komandant ukrajinskih snaga za južni sektor rekao je da je ukrajinska kontraofanziva u zastoju zbog velikog broja minskih polja i čvrste ruske odbrane
  • U Podmoskovskoj oblasti u petak ujutro protivvazdušna odbrana je oborila ukrajinski dron, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane
  • Jevgenij Prigožin, šef vojne kompanije Vagner, viđen je u javnosti u Sankt Peterburgu, što je prvi put od kratkotrajne neuspele pobune protiv vojnog vrha Rusije krajem juna
  • Više od 9.000 poginulih civila, među kojima i 500 dece, u dosadašnjem toku rata – UN

Ruska odbrana zadaje muke zapadnim borbenim vozilima

Džonatan Bil, reporter, južna Ukrajina

Rusija je postavila višeslojna minska polja i utvrđene odbrambene linije koje otežavaju napredovanje zapadnih tenkova i oklopnih vozila isporučenih Kijevu, kaže general zadužen za ukrajinsku kontraofanzivu na jugu.

„Zbog toga većinu zadataka mora da obavlja pešadija“, kaže general Aleksandar Tarnavski za BBC.

Dodaje da je ruska vojska pokazala „profesionalne kvalitete“ sprečavajući ukrajinske snage da „brzo napreduju“.

„Ne potcenjujem neprijatelja“, dodaje on.

Poslednji nepotvrđeni izveštaji iz SAD sugerišu da je glavni talas kontraofanzive počeo.

Američki Institut za proučavanje rata tvrdi da su ukrajinske snage probile „određene ruske odbrambene položaje“.

Ali za sada postoji malo dokaza da su tenkovi i oklopna vozila sa Zapada bila u stanju da odlučno preokrenu ravnotežu u korist Ukrajine.

Više tenkova Leopard i američkih borbenih vozila Bredli oštećeno je ili uništeno u prvim danima kontraofanzive.

Ukrajinska 47. brigada, koju je Zapad uglavnom obučavao i opremio da pokuša da probije ruske linije, ubrzo je zaustavljena minama, a zatim gađana artiljerijom.

Posetili smo radionicu iste brigade na otvorenom, skrivenu u šumi iza linije fronta, gde sada pokušavaju da poprave više desetina oklopnih vozila, većinom američkih Bredlija.

Na njima su tragovi borbi.

Pokidane gusenice i iskrivljeni točkovi – znaci su da je nekoliko njih naišlo na ruske mine.

zapadna vojna oprema u Ukrajini

MOOSE CAMPBELL/BBC

„Što ih brže popravimo, pre ćemo ih vratiti na prvu liniju fronta da spasimo nečiji život“, kaže mi Sergej, jedan od inženjera.

Ali priznaje da pojedinima nema pomoći i da će se koristiti za rezervne delove ili će ih vratiti zapadnim saveznicima kako bi ih oni osposobili.

Dok zapadna vojna oprema daje veće samopouzdanje i zaštitu ukrajinskoj vojsci, ona ipak nije u stanju da se probije preko tepiha ruskih mina – jednu od najvećih prepreka za ukrajinski napredak.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari