Ukrajinska vojska povratila selo od ruskih snaga na južnom frontu 1Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Ukrajinska vojska povratila je od ruskih snaga selo na južnom frontu gde je pojačala svoju kontraofanzivu poslednjih dana, rekla je danas zamenica ministra odbrane Gana Malijar. ;

„Staromajorske u regionu Donjecka je oslobođeno. Naši branioci sada sprovode opepracije čišćenja“ ruskih trupa napisala je ona preko Telegrama.

Ovo je jedan od prvih opipljivih rezultata ukrajinske ofanzive u tom sektoru fronta od juna, prenosi agencija Frans pres.

Ukrajinske trupe tu su već povratile nekoliko sela na izbočini Vremivka koja je ruskoj vojsci teška za odbranu a koja se nalazi na nekoliko kilometara od glavnih linija odbrane ruskih snaga.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je objavio video preko Telegrama koji pokazuje vojnike sa ukrajinskkom zastavom kod izrešetanog zida.

„Naš jug, naši momci, slava Ukrajini“, napisao je Zelenski.

Na tom videu vojnici kažu da su „oslobodili selo Staromajorske“.

Ukrajinska vojska je početkom juna počela veliku kontraofanzivu s namerom da potisne ruske snage iz teritorija pod njihovom kontrolom na jugu i istoku. Do sada je kontraofanziva imala skroman napredak za Kijev sa osvajanjem nekoliko sela i visoravni kod razorenog grada Bahmuta, epicentra borbi na istoku Ukrajine.

Ruska vojska je juče navela da su odbili veliki ukrajinski napad, u kome je učestvovalo više stotina vojnika, kod Orihova, u drugom sektoru južnog fronta.

Ruske snage su sa svoje strane u ofanzivi na severoistoku, i poslednjih dana objavljuju da teritorijalno napreduju u pravcu Limana, gde su u utorak objavile da su zauzele jedno selo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari