Dostupni linkovi

Predstavnici Srpske liste s Escobarom u Washingtonu


Slavko Simić, Gabriel Escobar i Igor Simić, Washington, SAD, 27. juli 2023.
Slavko Simić, Gabriel Escobar i Igor Simić, Washington, SAD, 27. juli 2023.

Predstavnici Srpske liste koju čine potpredsjednik Igor Simić i član predsjedništva Slavko Simić u četvrtak su u State Departmentu imali sastanak sa zamjenikom pomoćnika sekretara i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan, Gabrielom Escobarom.

Predstavnici najveće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beograda, na sastanku u Washingtonu su prenijeli stav srpske zajednice o političko-sigurnosnoj situaciji na Kosovu, potrebi da se poštuju potpisani sporazumi uključujući i dogovore o formiranju Zajednice općina sa srpskom većinom, kao i mapi puta za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova.

Tenzije na sjeveru Kosova su podignute krajem maja kada su novoizabrani gradonačelnici uz pomoć policije ušli u općinske zgrade, čemu se usprotivilo lokalno srpsko stanovništvo.

Pripadnici srpske zajednice, koji su većina na sjeveru Kosova, bojkotirali su posljednje aprilske izbore i ne prihvaćaju rezultate, odnosno nove gradonačelnike koji dolaze iz redova albanske zajednice.

Oni svakodnevno protestiraju ispred općinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku sa zahtjevom da gradonačelnici ne dolaze na posao i da se sa sjevera povuče specijalna jedinica Policije Kosova.

Politički predstavnici Srba, koji dolaze iz redova najveće partije - Srpske liste, traže i amnestiju svih uhapšenih od strane kosovske policije zbog incidenata na sjeveru - napada na policajce, vojnike Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) i novinare.

Europska unija je zatražila od Kosova da odmah deeskalira situaciju na sjeveru, raspiše nove izbore i vrati se dijalogu o normalizaciji odnosa. Od Srbije je, pak, zatraženo da osigura bezuvjetno sudjelovanje Srba na izborima.

Ove zahtjeve EU podržale su i zapadne zemlje, na čelu sa Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG